Pædagoger, politifolk og sygeplejersker skal kende deres rettigheder, når de ytrer sig offentligt. Derfor udgiver Justitsministeriet nu en vejledning, som skal skabe klarhed om rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed.
Offentligt ansatte har i dag en udstrakt ytringsfrihed, men der er behov for at højne kendskabet til reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed hos både ansatte og ledere i det offentlige.
Regeringen besluttede i april 2016 at styrke oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed på baggrund af en betænkning fra et ekspertudvalg. Nu udgiver Justitsministeriet en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed for, at både ansatte og ledere i det offentlige er klar over omfanget af de ansattes ret til at ytre sig. Der er tale om en revideret udgave af ministeriets vejledning fra 2006.
Vejledningen har været sendt i høring hos Moderniseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, FTF, LO, Akademikerne, Djøf og Folketingets Ombudsmand.
Justitsminister Søren Pind siger:
”Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at bl.a. sygeplejersker, lærere og fængselsbetjente deler deres viden i den offentlige debat. Derfor er jeg glad for, at vi med den nye udgave af vejledningen kan skabe klarhed om reglerne for ytringsfrihed for offentligt ansatte. Jeg håber, at vejledningen kan inspirere til, at man på den enkelte arbejdsplads får talt om de ansattes ytringsfrihed.”
Den nye vejledning offentliggøres i dag i en elektronisk form og vil derudover blive trykt i en folder, som sendes til samtlige ministerier, KL, Danske Regioner og de faglige organisationer med henblik på distribution.
Som led i den styrkede oplysningsindsats vil Justitsministeriet i samarbejde med Moderniseringsstyrelsen derudover udarbejde et e-læringsforløb, som det er ambitionen, at alle ansatte og ledere i det offentlige skal have mulighed for at gennemføre. Forløbet vil på baggrund af bl.a. cases ruste ansatte og ledere til bedre at håndtere problemstillinger vedrørende ytringsfrihed. Forløbet forventes at være klar i foråret 2017.
KL, Danske Regioner og de faglige organisationer vil også sætte fokus på emnet gennem bl.a. gå-hjem-møder, netværksmøder, nyhedsbreve og uddannelsestiltag.
Læs Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed her.
Læs betænkningen fra Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger her.