Straffelovrådet anbefaler i sin delbetænkning bl.a. at udvide brugen af både fodlænke og prøveløsladelse med vilkår om samfundstjeneste. Anbefalingerne, der nu sendes i offentlig høring, bliver en del af arbejdet med regeringens kommende strafreform.
Justitsministeren har modtaget Straffelovrådets delbetænkning med anbefalinger til brugen af fodlænke og samfundstjeneste. Anbefalingerne vil indgå i arbejdet med regeringens kommende strafreform, der bl.a. skal sikre, at fængselsstraffe anvendes klogere og over for de rigtige personer. Alvorlig personfarlig kriminalitet skal straffes hårdere, mens det skal sikres, at der er de rette sanktionsmuligheder til rådighed, når det kommer til mindre alvorlig kriminalitet.
Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:
”Vi kommer med regeringens strafreform til at gennemføre markante strafskærpelser for alvorlige personfarlige forbrydelser som grov vold og voldtægt. Men regeringen er samtidig af den overbevisning, at personer, der begår en mindre alvorlig forbrydelse, ikke skal behandles på samme måde som hårdkogte kriminelle og voldsforbrydere. Jeg ser derfor frem til at dykke ned i anbefalingerne fra Straffelovrådet og tage anbefalingerne med i det videre arbejde med strafreformen, hvor vi bl.a. ser på, om der er behov for at justere brugen af forskellige afsoningsformer.”
Konkret anbefaler Straffelovrådet, at den såkaldte front door-fodlænkeordning, hvor den dømte afsoner hele sin straf i sit eget hjem med fodlænke, udvides til at omfatte straffe på op til ni måneders eller et års ubetinget fængsel. I dag omfatter front-door fodlænke-ordningen alene straffe på op til seks måneders ubetinget fængsel. Rådet peger samtidig på, at det er muligt at gennemføre udvidelsen på en måde, så straffe for personfarlig kriminalitet eventuelt ikke vil være omfattet.
Samtidig anbefaler Straffelovrådet, at det overvejes at indføre en lempeligere version af back door-fodlænkeordningen. Back door-fodlænkeordningen indebærer, at den indsatte udstationeres til eget hjem med fodlænke i den sidste del af afsoningen. Rådet peger på, at en udvidelse f.eks. kan bestå i, at dømte fremover kan afsone tre fjerdedele af straffen som udstationering med fodlænke til egen bopæl, og højst 10 måneder inden prøveløsladelse. I dag kan dømte alene afsone to tredjedele af straffen med fodlænke i eget hjem og ikke mere end 8 måneder inden prøveløsladelse.
Endvidere finder rådet bl.a., at det bør overvejes i visse tilfælde at give mulighed for prøveløsladelse, når halvdelen af straffen – og mindst to måneder – er udstået, hvis den dømte accepterer vilkår om samfundstjeneste og eventuelt andre vilkår. I dag skal to tredjedele af straffen som udgangspunkt være udstået.
Justitsministeren sender i dag Straffelovrådets delbetænkning samt en udtalelse om forvaring i offentlig høring.
Læs Straffelovrådets delbetænkning om fodlænkeordninger og samfundstjeneste her
Læs Straffelovrådets udtalelse om forvaring her
Baggrund
Ved kommissorium af 30. maj 2023 anmodede justitsministeren Straffelovrådet om at foretage et gennemsyn af reglerne om sanktionsformer i dansk ret. Efter kommissoriet skal Straffelovrådet foretage en vurdering af, om der er behov for at revidere straffelovens regler om straf og andre retsfølger af strafbare forhold.
Rådet er bl.a. blevet bedt om at inddrage straffuldbyrdelseslovens regler om anvendelse af fodlænke og forholde sig til, om det kan være hensigtsmæssigt at udvide rammerne for og anvendelsen af samfundstjeneste. Rådet er endvidere anmodet om at forholde sig til spørgsmål om forvaring.
Formålet med Straffelovrådets kommissorium er bl.a. at sikre, at de rette sanktioner over for kriminalitet er til rådighed, så hensynet til at markere samfundets afstandtagen til kriminalitet og hensynet til forebyggelse, resocialisering og fareafværgelse varetages bedst muligt. Kommissoriet er en del af regeringens strafreform, der skal sikre, at kriminelle i højere grad idømmes straffe, der afspejler forbrydelsens grovhed, og at der er de rette sanktionsmuligheder til rådighed.
Om Straffelovrådet
Straffelovrådet blev nedsat som et stående udvalg i 1960 og har bl.a. til opgave efter Justitsministeriets anmodning at afgive indstilling om strafferetlige lovgivningsspørgsmål. Rådets medlemmer var ved afgivelsen af delbetænkningen og udtalelsen:
- Højesteretsdommer Ole Hasselgaard (formand)
- Professor Trine Baumbach, Københavns Universitet
- Byretsdommer Niels Deichmann, Retten i Kolding
- Professor Thomas Elholm, Københavns Universitet
- Direktør for Kriminalforsorgen Ina Eliasen
- Afdelingschef i Justitsministeriet Thomas Højgaard
- Højesteretsdommer Poul Dahl Jensen
- Politidirektør Helle Kyndesen, Midt- og Vestjyllands Politi
- Advokat Hanne Rahbæk
- Rigsadvokat Jan Reckendorff
- Forskningsdirektør Torben Tranæs, VIVE
Ledende overlæge ved Retspsykiatrisk Klinik Dorte Sestoft har under behandlingen af kommissoriets spørgsmål om forvaring deltaget som ad hoc-medlem af Straffelovrådet.