Justitsministeren fremsætter i dag et lovforslag, som skal implementere en lang række tiltag fra flerårsaftalen for domstolene. Fremover skal det bl.a. være muligt for domstolene at idømme tiltalte, der udebliver fra deres retssag, op til 1 års fængsel. Initiativet er et af mange, som skal være med til at nedbringe sagsbunkerne.
Arkiver: Pressemeddelelser
Danmark underskriver ny konvention om efterforskning af alvorlige internationale forbrydelser
I dag har Danmark underskrevet en ny international konvention vedrørende internationalt samarbejde om undersøgelse og retsforfølgelse af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og andre internationale forbrydelser.
Nyt lovforslag: Det skal være ulovligt at rekruttere børn til kriminalitet, bandemedlemmer skal kunne idømmes kontaktforbud og banderelateret økonomisk kriminalitet skal kunne udløse dobbeltstraf
Justitsministeren sender i dag et lovforslag, som implementerer store dele af bandepakke IV, i høring. Lovforslaget indeholder bl.a. en udvidelse af den såkaldte ”bandebestemmelse” i straffelovens § 81 a, ligesom der lægges op til at gøre det ulovligt at rekruttere børn og unge til kriminalitet. Og så indeholder lovforslaget bl.a. også mulighed for at sætte ind over for, hvem dømte bandemedlemmer må have kontakt med i det daglige i form af et nyt kontaktforbud. Senere i 2024 ventes justitsministeren som led i bandepakken at nedsætte en kriminalitetsforebyggelseskommission.
Opdaterede retningslinjer for ministres brug af sociale medier
Justitsministeriet har opdateret retningslinjerne for ministres brug af sociale medier. Der er ikke tale om grundlæggende ændringer i forhold til de tidligere retningslinjer, men en tydeliggørelse af retningslinjerne, som skal være med til at sikre klare rammer for, hvordan embedsværket kan bistå ministre. Det er blandt andet blevet præciseret, at embedsværkets bistand til et indlæg på sociale medier ikke adskiller sig fra for eksempel et oplæg til et interview, et debatindlæg eller en tale, så længe kommunikationen knytter sig til ministerfunktionen.
Nye tal: Over 3.500 sigtelser for ulovlig besiddelse af kniv på offentligt tilgængeligt sted i 2023
Tal fra politiet viser, at der i 2023 er rejst i alt 3.540 sigtelser for ulovligt at besidde kniv på et offentligt tilgængeligt sted. I 2018 blev der rejst i alt 2.470 sigtelser. Som led i implementeringen af Bandepakke IV forventer justitsminister Peter Hummelgaard senere på ugen at sende et lovforslag i høring, der bl.a. skærper straffen for netop ulovlig besiddelse af kniv – og sikrer hårdere konsekvenser for bandernes knivoverfald.
Justitsministeriet har ansat en yderligere særlig rådgiver
Justitsministeriet har ansat Barbara Maria Herzog som særlig rådgiver for justitsminister Peter Hummelgaard.
Regeringen vil sætte mere konsekvent ind over for butikstyverier med en række nye tiltag
Højere bødestraffe og klarere rammer for lydoptagelser i butikker. Det er blandt de tiltag, regeringen vil gennemføre for at styrke indsatsen mod butikstyverier og hæleri. Desuden videreføres politiets styrkede indsats i grænseområderne mod udenlandske tyvebander.
Nu starter de politiske forhandlinger om styrkelse af Tilsynet med Efterretningstjenesterne
Justitsminister Peter Hummelgaard har som led i en revision af PET-loven, og som opfølgning på regeringens aftale med SF om styrkelse af Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) og undersøgelse af visse konkrete sager, indkaldt Folketingets partier til sættemøde om de kommende forhandlinger.
Ny rapport: Hvert femte drab i Danmark er et partnerdrab
En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor undersøger alle drab begået i Danmark i perioden 2017-2021. I rapporten undersøges bl.a. relationen mellem offer og gerningsperson, drabsmetoden og motivet. 21 pct. af alle drab i undersøgelsesperioden er partnerdrab, og størstedelen af ofrene for disse drab er kvinder. Udarbejdelsen af rapporten sker bl.a. som led i regeringens handlingsplan mod partnervold og partnerdrab fra juni 2023.
Nye tal: Drab i kriminelle miljøer dominerer drabsstatistikken i Danmark
53 ud af 223 drab begået i perioden 2017-2021 er sket i et kriminelt miljø, viser nye tal fra Justitsministeriet. Det svarer til 24 pct. af alle drab, der er begået i Danmark i undersøgelsesperioden. I godt fire ud af ti drab i Danmark har gerningspersonen anvendt en skarp genstand som f.eks. en kniv. Justitsminister Peter Hummelgaard forventer i foråret at fremsætte et lovforslag, der bl.a. vil skærpe straffen for ulovlig besiddelse af kniv.