Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Regeringen har i dag fremlagt sit udspil til en reform af det europæiske menneskerettighedssystem. Nu går forhandlingerne i gang i Strasbourg. Der er tale om et ambitiøst reformudspil. Danmark ønsker et mere effektivt, fokuseret og balanceret menneskeretssystem. For at sikre en aftale skal alle Europarådets 47 lande være med ombord. Det bliver ikke let, men justitsminister Søren Pape Poulsen er optimistisk. Målet er at vedtage en ”København-erklæring” i april.

Den første person er i dag blevet udleveret til Rumænien på baggrund af en garanti fra de rumænske myndigheder om tilstrækkelige afsoningsforhold.

Indsatte i landets fængsler skal fremover spare op, bl.a. for at udvisningsdømte kriminelle selv kan betale transporten hjem. Det er et af elementerne i et nyt lovforslag, som justitsministeren sender i høring i dag.

Personer, som er særligt udsatte, skal kunne få tilladelse fra politiet til at gå med peberspray på offentlige steder. Derfor vil justitsminister Søren Pape Poulsen ændre reglerne som en håndsrækning til ofrene. Samtidig bliver det lovligt at have peberspray i eget hjem uden at skulle søge om tilladelse. 

Erhvervsdrivende skal fremover have bedre mulighed for at advare hinanden om røvere og tyveknægte. Derfor vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu ændre loven, så det bliver muligt for butikkerne at dele overvågningsbilleder med hinanden i et internt it-system.

Der går for lang tid, fra en person anmelder en forbrydelse, til gerningsmanden begynder at afsone sin straf. Justitsminister Søren Pape Poulsen varsler derfor en række initiativer for at få nedbragt sagsbehandlingstiden i straffesager. Blandt andet skal forsvarsadvokaters alt for travle kalendere ikke unødigt forsinke sager, og sigtede, der ikke møder op i retten, skal selv betale omkostningerne ved, at retsmødet udsættes.

Justitsminister Søren Pape Poulsen sender i dag et lovforslag i høring, som lægger op til at hæve straffen med en tredjedel for grov vold. Forslaget er en udmøntning af finanslovsaftalen for 2018, hvor der er afsat 62,4 millioner kroner årligt til strafskærpelsen.

Tibetkommissionen konkluderer, at der i Københavns Politi blev givet klart ulovlige ordrer, og at Folketinget modtog urigtige oplysninger i forbindelse med to officielle kinesiske besøg i 2012 og 2013.

Back to top