Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Situationen i Syrien og Irak har forandret sig, siden den daværende regering indførte indrejse- og opholdsforbud i dele af landene. Terrororganisationen ISIL kontrollerer ikke længere territorium i Syrien og Irak. Dertil er der sket en ændring af tilstedeværelsen af vestlige fremmedkrigere. Derfor vil regeringen nu ophæve indrejse- og opholdsforbuddet i Irak og opdatere forbudszonen i Syrien.

Justitsministeren udpeger en ny formand og nye medlemmer til Straffelovrådet og anmoder samtidigt rådet om at se på, hvordan en ny voldtægtsbestemmelse baseret på frivillighed kan udformes.

For at mindes ofrene for terrorangrebene i Sri Lanka i søndags er det besluttet, at der tirsdag den 23. april 2019 flages på halv stang fra Christiansborg, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Københavns Rådhus.

Dataetisk Råd skal give input og nuancer til den offentlige debat om dataetik, som fylder mere og mere. Samtidig skal rådet hjælpe til, at erhvervslivet og den offentlige sektor bruger data ansvarligt. Rådet er nedsat af regeringen, som nu har udpeget formanden og ni medlemmer.

Personer, som har været udsat for f.eks. vold eller voldtægt, kan få erstatning og godtgørelse fra staten. Men mange må i dag vente alt for længe på at få deres penge, fordi sagsbehandlingstiderne i Erstatningsnævnet længe har været meget utilfredsstillende. Med et nyt lovforslag vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu sikre, at ofre for forbrydelser hurtigere kan få deres erstatning.

Fremover skal der uddannes fængselsbetjente i Vestdanmark. Det sker, efter regeringen sammen med Dansk Folkeparti har valgt at omdanne dele af det tidligere åbne fængsel Møgelkær til en ny uddannelsesinstitution for fængselsbetjente.

Det fremgår af debatten i flere medier, at Straffelovrådet, der vejleder Justitsministeriet i strafferetlige spørgsmål, skulle være nedlagt. Det er faktuelt forkert.

Justitsminister Søren Pape Poulsen fremsætter onsdag et lovforslag i Folketinget, der indfører en selvstændig bestemmelse i straffeloven, som ligestiller psykisk og fysisk vold. Med lovforslaget lægges der op til en strafferamme på op til tre års fængsel for psykisk vold, og det skal være med til at understrege de alvorlige skadevirkninger, psykisk vold kan have.

Back to top