Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Folketingets partier er nu enige om den videre etapeplan for en gradvis og kontrolleret lempelse af forsamlingsforbuddet, som de kommende måneder hæver grænsen for forsamlingsforbuddet, hvis ikke smittespredningen udvikler sig i for negativ retning.

HR-direktør i Rigspolitiet Ina Eliasen er blevet udnævnt til direktør for kriminalforsorgen med virkning fra den 1. juli 2020.

Regeringen fremlægger i dag den nationale teststrategi for håndtering af COVID-19 i Danmark. Strategien gælder for det kommende kvartal og omhandler test af personer både med og uden COVID-19 symptomer. Derudover opretter regeringen en ny styrelse, som skal sikre forsyning, logistik og kritisk infrastruktur under kriser.

Justitsministeriets Forskningskontor har gennemgået en række forskningsstudier, som viser, at straf kan have forskellig betydning, alt efter om perspektivet er offerets, gerningsmandens eller befolkningens. Fx kan større polititilstedeværelse og visse strafskærpelser afholde personer fra at bryde loven. Ofrene tillægger desuden det, at gerningspersonen idømmes en straf, betydning.

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blevet enige om en præcisering af forbuddet mod at etablere eller opholde sig i utryghedsskabende lejre. Aftalen er en udmøntning af forståelsespapiret og skal tydeliggøre, at der fremover kun skal sættes ind mod permanente lejre, der skaber utryghed.

Ytringsfriheden i Danmark har overordnet gode forhold, men der er alligevel behov for løbende at værne om den. Det mener Ytringsfrihedskommissionen, som har brugt de seneste to år på at evaluere og beskrive ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark.

Biografture, gudstjenester og koncerter fra bilerne. Under covid-19-epidemien har danskerne fundet på nye måder at mødes og underholdes. Fremover skal drive in-arrangementer godkendes af politiet, så smittefare kan undgås, og politiet kan sikre ro og orden. Tidligere skulle politiet alene give tilladelse til drive-in arrangementer, der karakteriseres som en forlystelse.

Kriminalforsorgen er markant udfordret med mange indsatte, for lidt plads og for få ansatte. Derfor har regeringen nu afsat en merbevilling på 81,5 mio. kr. i 2020 til kriminalforsorgen. Merbevillingen skal være med til at sikre, at fængslerne fortsat kan drives med mange indsatte, og at der kan etableres flere fængselspladser i år, som kan gøre arbejdsforholdene bedre for de ansatte.

Justitsministeren vil have undersøgt, om de nuværende regler sikrer, at alle har adgang til at få hjælp eller juridisk bistand i retssystemet. Justitsministeren nedsætter derfor et lovforberedende udvalg, der skal se på fri proces og retshjælp.

Back to top