Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Tirsdag præsenterer regeringen sit udspil til en ny bandepakke, som skal gøre op med bandernes fødekæde, styrke efterforskningen af deres ulovlige forretninger og sætte ind over for forråelsen i miljøet. Justitsminister Mattias Tesfaye indkalder nu Folketingets partier til forhandlinger.

Regeringen vil gøre det muligt, at politiet på en betryggende måde kan dele oplysninger med skolen og socialforvaltningen om, at et barns eller en ungs nære familiemedlemmer er dømt for bandekriminalitet. Regeringen vil sikre, at oplysningerne indgår som et væsentligt element i kommunernes vurdering af, om der bør iværksættes en børnefaglig undersøgelse.

Flere føler sig trygge i deres nabolag. Det viser Justitsministeriets Tryghedsundersøgelse for 2021. Men borgere i særligt udsatte boligområder og unge under 30 år føler sig mindre trygge end andre.

Banderne rekrutterer ofte blandt unge mennesker. Ved udgangen af 2021 var 44 procent af registrerede bandemedlemmer således under 25 år. Det samme gælder 12 procent af registrerede rockere. Regeringen vil med den kommende bandepakke tage et opgør med netop bandernes rekruttering blandt vores børn og unge, og en del af opgøret bliver at sikre, at flere børn og unge henvises til Ungdomskriminalitetsnævnet, så de får hjælp til at komme ud af kriminalitet i tide.

Justitsminister Mattias Tesfaye besøger i dag Nyborg Fængsel for at tale om erfaringerne med at håndtere de hårdeste indsatte og om chikane, trusler og vold mod fængselsansatte. Offentligt ansatte oplever i stigende grad chikane, vold og trusler, og der er eksempler på, at reglerne om aktindsigt misbruges til at chikanere offentligt ansatte. Det er uacceptabelt, hvis retten til aktindsigt udnyttes til at chikanere de ansatte. Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti ønsker derfor med et nyt lovforslag at sætte ind over for chikanøse aktindsigtsanmodninger og at styrke beskyttelsen af offentligt ansatte, så navne på offentligt ansatte i højere grad end i dag kan undtages fra retten til aktindsigt.

De senere års indsats mod hvidvask og terrorfinansiering har gjort det sværere at være organiseret kriminel i Danmark. Men der er fortsat behov for at styrke den fælles myndighedsindsats, så de kriminelle får sværere ved at udnytte det danske samfund til hvidvask og terrorfinansiering. Derfor har regeringen udarbejdet en ny national strategi til forebyggelse og bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering. Strategien løber frem til 2025 og bygger videre på de mange initiativer, der er taget de seneste år.

Justitsministeriet har i en række tilfælde uberettiget opkrævet afgift for ansøgninger om tilladelser til bl.a. fremstilling af ammunition og lyddæmpere omfattet af våbenlovens § 6 b, stk. 1, nr. 1-12. I visse sager har Justitsministeriet tilbagekaldt tilladelsen som følge af manglende indbetaling af afgiften.

For ansøgning om tilladelse efter våbenloven betales en afgift, jf. lovens § …

Back to top