Pressemeddelelser | Justitsministeriet

En række af de begivenheder, der skulle have markeret Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum i januar 2022, blev udsat til senere på året som følge af covid-19.

I anledning af, at disse markeringer af regeringsjubilæet vil finde sted den 10. og 11. september 2022, flages der på disse dage fra samtlige statsbygninger og statsskibe i hele …

Justitsministeren har d.d. truffet afgørelse i personalesagen vedr. departementschef Johan Legarth som opfølgning på Minkkommissionens beretning. Afgørelsen er truffet på baggrund af rådgivning og indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har på baggrund af en konkret vurdering af sagen indstillet til, at departementschefen i Justitsministeriet tildeles en irettesættelse. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har rådført sig med Kammeradvokaten, og det er Kammeradvokatens vurdering, at indstillingen er forenelig med retsgrundlaget og praksis. Justitsministeren har fulgt indstillingen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Departementschef Johan Legarth har derfor modtaget en irettesættelse. Der vil ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser. Afgørelsen (link) offentliggøres med samtykke fra Johan Legarth. Herudover har justitsministeren besluttet at indlede disciplinærforfølgning af rigspolitichef Thorkild Fogde med tjenstligt forhør, og som følge heraf er rigspolitichefen fra dags dato fritaget fra tjeneste. Afgørelsen er truffet på baggrund af rådgivning og indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har rådført sig med Kammeradvokaten, og det er Kammeradvokatens vurdering, at indstillingen er forenelig med retsgrundlaget og praksis. Politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Lene Frank er konstitueret som rigspolitichef, mens sagen vedrørende Thorkild Fogde behandles.

Tirsdag præsenterer regeringen sit udspil til en ny bandepakke, som skal gøre op med bandernes fødekæde, styrke efterforskningen af deres ulovlige forretninger og sætte ind over for forråelsen i miljøet. Justitsminister Mattias Tesfaye indkalder nu Folketingets partier til forhandlinger.

Regeringen vil gøre det muligt, at politiet på en betryggende måde kan dele oplysninger med skolen og socialforvaltningen om, at et barns eller en ungs nære familiemedlemmer er dømt for bandekriminalitet. Regeringen vil sikre, at oplysningerne indgår som et væsentligt element i kommunernes vurdering af, om der bør iværksættes en børnefaglig undersøgelse.

Flere føler sig trygge i deres nabolag. Det viser Justitsministeriets Tryghedsundersøgelse for 2021. Men borgere i særligt udsatte boligområder og unge under 30 år føler sig mindre trygge end andre.

Banderne rekrutterer ofte blandt unge mennesker. Ved udgangen af 2021 var 44 procent af registrerede bandemedlemmer således under 25 år. Det samme gælder 12 procent af registrerede rockere. Regeringen vil med den kommende bandepakke tage et opgør med netop bandernes rekruttering blandt vores børn og unge, og en del af opgøret bliver at sikre, at flere børn og unge henvises til Ungdomskriminalitetsnævnet, så de får hjælp til at komme ud af kriminalitet i tide.

Back to top