Samtykkelov på vej i Grønland | Justitsministeriet

Der skal ikke herske tvivl om, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige for de involverede parter. Justitsminister Mattias Tesfaye sender derfor i dag et lovforslag i høring, som vil indføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland.

Som kriminalloven er i dag i Grønland, dømmes der bl.a. for voldtægt, hvis en person tvinger en anden til samleje ved vold eller trussel om vold eller har samleje ved anden ulovlig tvang. Der dømmes også for voldtægt, hvis man skaffer sig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand eller situation, hvor vedkommende ikke kan modsætte sig handlingen.

I Danmark trådte en bestemmelse om samtykkebaseret voldtægt i kraft den 1. januar 2021, og det er den samme type af bestemmelse, der skal indføres i Grønland, så det fremadrettet skal være kriminaliseret at have samleje med en person, der ikke samtykker.

Siden loven trådte i kraft i Danmark, er der sket en stigning i både antallet af anmeldelser og sigtelser for voldtægt. Justitsministeriets seneste offerundersøgelse pegede derudover for nyligt på, at samtykkelovgivningen kan have ændret borgernes opfattelse af voldtægt. Desuden har FN’s Kvindekomité anbefalet, at der skal indføres en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland.

Justitsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Det glæder mig, at samtykkelovgivningen også er på vej i Grønland. For enhver person har ret til at bestemme over sin egen krop, og seksuelle handlinger bør derfor altid være baseret på frivillighed. I Danmark har vi set tegn på, at samtykkelovgivningen kan være med til at ændre befolkningens opfattelse af voldtægt. Jeg håber også, at en samtykkelov i Grønland på sigt kan have en positiv effekt for det grønlandske samfund.”

Naalakkersuisoq for Råstoffer og Justitsområdet Aqqaluaq B. Egede er enig. Han udtaler:

“Alle tiltag, der kan være med til at sikre, at der ikke sker seksuelle overgreb, skal gennemføres. Det er vigtigt at sikre ofre for seksuelle krænkelser den bedst mulige retsbeskyttelse. Derfor håber jeg, at en samtykkelov kan føre til den samme ændring i befolkningens opfattelse af voldtægt, som det har været tilfældet i Danmark. Jeg er på den baggrund tilfreds med, at Justitsministeriet har fulgt Naalakkersuisuts anmodning om at få en tilsvarende bestemmelse i den grønlandske kriminallov, som blev indført i den danske straffelov sidste år”.

Lovforslaget forventes behandlet af Inatsisartut på efterårssamlingen i 2022, hvorefter lovforslaget kan fremsættes for Folketinget. Ændringen af voldtægtslovgivningen forventes derfor at kunne træde i kraft i 2023.

Læs hele lovforslaget her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top