Regeringen vil udvide brugen af videoafhøring af børn og unge i straffesager | Justitsministeriet

Justitsminister Mette Frederiksen har modtaget Strafferetsplejeudvalgets betænkning om videoafhøring af børn og unge i straffesager. Udvalget anbefaler, at brugen af videoafhøring udvides. Betænkningen er sendt i høring.

Strafferetsplejeudvalget har afsluttet sit arbejde med kommissoriet om udvidet brug af videoafhøring af børn. Videoafhøring bruges bl.a. for at skåne børn, der skal afhøres som vidner eller ofre i straffesager.

I dag er det som udgangspunkt kun børn under 13 år, der bliver afhørt på denne måde. Børn og unge, der ikke videoafhøres, bliver ligesom voksne afhørt af politiet under efterforskningen og senere i retten.

Strafferetsplejeudvalget foreslår, at der fremover også altid skal kunne foretages videoafhøring af børn på 13 og 14 år i sager om seksualforbrydelser eller vold begået inden for familien. Udvalget foreslår også, at andre børn og unge under 18 år skal kunne videoafhøres i særlige situationer.

Justitsminister Mette Frederiksen udtaler:

”Børn og unge, der er ofre for eller vidner til alvorlige forbrydelser, befinder sig i en meget sårbar situation. Det gælder ikke mindst børn og unge, der er ofre for seksualforbrydelser eller familievold. Det er utroligt vigtigt, at de bliver behandlet så skånsomt som muligt, når de skal afgive deres forklaring i retssystemet. 

Strafferetsplejeudvalget anbefaler, at vi i højere grad end i dag bør videoafhøre sådanne børn og unge for at beskytte dem og undgå at lægge unødige hindringer i vejen for, at de kan komme sig over hændelsen.

Det er jeg helt enig i. Jeg synes, der er grund til at nytænke, hvordan børn og unge generelt behandles i retssystemet.

Regeringen vil således på baggrund af udvalgets anbefalinger søge Folketingets tilslutning til at udvide brugen af videoafhøring af børn og unge, der er ofre eller vidner i straffesager. Dette indgår således i vores nye udspil om en styrket indsats mod kriminalitet blandt børn og unge. 

Betænkningen er sendt i høring, og jeg ser frem til at modtage høringssvarene.”

Ved brug af videoafhøring i straffesager afgiver vidnet sin forklaring på video hurtigst muligt efter politianmeldelsen. Videoafhøring foretages i trygge rammer – som udgangspunkt i et af de såkaldte børnehuse, hvor afhøringen foretages af en særligt uddannet videoafhører. Under retssagen vises videoen som bevis i stedet for, at vidnet skal møde personligt i retten og afhøres dér.

Strafferetsplejeudvalget er blevet bedt om at vurdere, om brugen af videoafhøring bør udvides, og udvalget har med betænkningen færdiggjort sit arbejde.

Som et element i regeringens udspil om ungdomskriminalitet vil regeringen udvide brugen af videoafhøring af børn og unge, der er ofre eller vidner i straffesager.

Betænkningen, der også indeholder et lovudkast, er sendt i høring hos en bred kreds af relevante myndigheder og organisationer.

 

Baggrund

Ved kommissorium af 3. april 2014 om udvidet brug af videoafhøring af børn bad Justitsministeriet Strafferetsplejeudvalget om at overveje, om brugen af videoafhøring af børn bør udvides, og om i givet fald at udarbejde en model for en sådan udvidelse.

Om brugen af videoafhøring bør udvides, skal ifølge Strafferetsplejeudvalget afgøres med udgangspunkt i en afvejning af hensynet til såkaldt bevisumiddelbarhed og tiltaltes mulighed for at varetage sit forsvar over for hensynet til at beskytte barnet eller den unge og hensynet til at opnå en uforbeholden og detaljeret forklaring.

Strafferetsplejeudvalget lægger stor vægt på, at børn og unge, der formodes at have været udsat for eller overværet en alvorlig forbrydelse, behandles skånsomt af retssystemet, og at der ikke lægges unødvendige hindringer i vejen for, at barnet eller den unge kan komme sig over hændelsen og modtage den fornødne psykologiske behandling mv. Videoafhøringsordningen kan varetage disse hensyn til barnet eller den unge.

Videoafhøring udgør imidlertid en fravigelse af det grundlæggende princip i dansk strafferetspleje om bevisumiddelbarhed, som indebærer, at vidneførsel bør finde sted umiddelbart for den dømmende ret, idet dette giver retten det bedst mulige grundlag for at bedømme vidneforklaringerne og dermed for at træffe en korrekt afgørelse. Videoafhøring giver endvidere ikke forsvareren de samme muligheder for afhøring af et vidne som ved afhøring i retten, hvilket kan forringe tiltaltes mulighed for at varetage sit forsvar.

Ved afvejningen af de modsatrettede hensyn bør det ifølge Strafferetsplejeudvalget indgå, at videoafhøring i visse tilfælde kan være bedre egnet til at opnå en uforbeholden og detaljeret forklaring fra barnet eller den unge end ved afhøring i retten.

Strafferetsplejeudvalget konkluderer, at brugen af videoafhøring bør udvides. Udvalget foreslår således, at der som noget nyt fremover altid skal kunne foretages videoafhøring af børn på 13 og 14 år i sager om seksualforbrydelser eller vold begået inden for familien. Udvalget foreslår også, at andre børn og unge under 18 år skal kunne videoafhøres i særlige situationer.

Betænkningen indeholder herudover en række anbefalinger til, hvordan retssystemets behandling af børn og unge i sager om seksualforbrydelser, alvorlig personfarlig kriminalitet eller lignende kan forbedres i tilfælde, hvor der ikke foretages videoafhøring.

Læs Strafferetsplejeudvalgets betænkning.

Læs mere om Strafferetsplejeudvalget.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top