Regeringen vil styrke indsatsen mod indbrud med en række nye tiltag | Justitsministeriet

Økonomisk kontrol med unge, der begår indbrud og hæleri, samt et forsøg med indbrudsvarsler fra politiet i appen Nabohjælp. Det er blandt de tiltag, som regeringen nu lancerer for at styrke indsatsen mod indbrud.

Danskerne er to til tre gange oftere udsat for indbrud end vores naboer i Sverige og Tyskland. Det selvom antallet af indbrud i danske hjem er halveret siden 2018. Alene i årets tre første kvartaler er der anmeldt 10.395 indbrud i private hjem.

Indbrud er en alvorlig form for kriminalitet, der ikke bare frarøver ofrene deres værdier, men også den tryghed, der er forbundet med hjemmet. Derfor lancerer regeringen nu en række tiltag, der skal bidrage til at nedbringe antallet af indbrud yderligere.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:

– Det skal være trygt at bo i Danmark, og alle skal føle sig trygge i deres eget hjem. Regeringen ser derfor med stor alvor på indbrud. For det er ikke bare grænseoverskridende og ubehageligt at opleve indbrud i sit hjem. Indbrudstyvenes samvittighedsløse handlinger skaber utryghed blandt ofrene, naboerne og i hele lokalområdet. Derfor præsenterer vi fra regeringens side – i samarbejde med bl.a. Forsikring & Pension og Bo Trygt-kampagnen – en række nye tiltag, der sætter ind over for både indbrudstyveri og hæleri. For selv om antallet af indbrud er faldet markant over de seneste år, påvirker det stadig alt for mange danskere.

Regeringen vil bl.a. indføre økonomisk kontrol med unge, der bliver dømt for indbrud og hæleri, så de ikke fortsætter længere ud ad en kriminel løbebane. Regeringen foreslår derfor at udvide det såkaldte særvilkår om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år til også at omfatte unge, der idømmes en betinget dom for indbrudstyveri eller hæleri. Særvilkåret indebærer bl.a., at den unge ikke må bruge beløb over en bestemt grænse, som retten fastsætter, uden at det forinden godkendes af kriminalforsorgen.

Samtidig vil regeringen styrke samarbejdet mod indbrud mellem politi og borgere. Blandt andet viser en international analyse af nabohjælp-koncepter, at nabohjælp kan forebygge 16-26 pct. af de indbrud, der sker i privat beboelse. Derfor vil der i 2024 blive sat gang i et nyt pilotprojekt i Nordsjællands Politi, hvor politiet i en forsøgsperiode gennem appen Nabohjælp vil advare brugerne af appen, hvis der har været et indbrud i deres lokalområde. Det skal gøre, at brugerne hurtigere bliver alarmeret og aktiveret, så de kan advare hinanden og deres naboer – og dermed forebygge, at der sker flere indbrud i området. Pilotprojektet gennemføres i Nordsjælland, da det er den politikreds, hvor der begås flest indbrud.

Herudover vil politiet og parterne bag ”Nabovenner” udarbejde en konceptbeskrivelse på baggrund af de foreløbige erfaringer, der kan stilles til rådighed for landets politikredse. Det skal medvirke til at styrke de eksisterende samarbejder mellem politiet og Nabovenner og samtidig motivere flere politikredse til at gøre brug af konceptet ved at indgå flere lokale samarbejder om Nabovenner.

For yderligere information, kontakt pressevagten.

Fakta

Om regeringens nye tiltag mod indbrudstyveri og hæleri

Forsøg med indbrudsvarsler fra politiet i Nabohjælp-appen
Undersøgelser viser, at boliger, der ligger i nærheden af en indbrudsramt bopæl, er i øget risiko for at blive udsat for indbrud i den efterfølgende periode. En hurtig aktivering af nabolaget, hvor naboer advares om den forhøjede indbrudsrisiko og får mulighed for at sætte ind med indbrudsforebyggende tiltag og øget årvågenhed, kan dermed være afgørende for at forhindre yderligere indbrud.

Derfor vil der i samarbejde med Nabohjælp og Det Kriminalpræventive Råd blive iværksat et pilotprojekt i Nordsjællands Politi, hvor politiet i en forsøgsperiode advarer om indbrud i Nabohjælp-appen. Det vil kunne medvirke til, at brugere af appen Nabohjælp i området hurtigere vil kunne blive alarmeret og aktiveret. Mere end 240.000 danskere er i dag tilmeldt appen ”Nabohjælp”, hvor de bl.a. kan advare hinanden, hvis der er sket et indbrud i nabolaget.

Det vil være frivilligt, om man som indbrudsramt borger ønsker, at politiet skal advare om ens indbrud i Nabohjælp-appen. Advarslen vil ske i anonymiseret form, så det ikke er muligt at regne ud, hvilken bopæl der har været ramt af et indbrud.

Efter forsøgsperioden, der forventes at vare mellem 6 og 12 måneder, vil der i samarbejde med forskere blive foretaget en evaluering af ordningen. Evalueringen har bl.a. til formål at afdække, hvilke effekter ordningen måtte have for forebyggelsen af indbrud, og hvilken betydning advarslerne i Nabohjælp-appen har for oplevelsen af tryghed i nabolaget.

Økonomisk kontrol med unge, der begår indbrud eller hæleri
Når unge begår indbrud eller hæleri, kan det være udtryk for, at de har svært ved at administrere deres økonomi og foretage fornuftige økonomiske prioriteringer i dagligdagen.

For at undgå, at den unge kommer ind i eller fortsætter en kriminel løbebane, er det afgørende, at samfundet står klar med redskaber, der kan understøtte en mere hensigtsmæssig adfærd og hjælpe den unge til at få styr på økonomien.

Regeringen foreslår derfor at udvide særvilkåret om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år, så det også omfatter sager, hvor unge idømmes en betinget dom for indbrudstyveri eller hæleri. Særvilkåret om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år blev indført ved lov i juli 2022.

Særvilkåret skal som udgangspunkt idømmes i sager, hvor den unge idømmes en betinget dom for visse typer af utryghedsskabende kriminalitet. Særvilkåret indebærer bl.a., at den unge ikke må foretage økonomiske dispositioner over en beløbsgrænse, som retten fastsætter, uden at det forinden godkendes af kriminalforsorgen, ligesom kriminalforsorgen løbende holder samtaler med den unge for at følge op på den pågældendes økonomi.

Styrket samarbejde mellem politi og Nabovenner
Nabohjælp, der er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, der forebygger indbrud har udviklet et nyt koncept kaldet ”Nabovenner”. Nabovenner er et korps af særligt dedikerede borgere, der på frivillig basis hjælper med at forebygge indbrud i deres nabolag. Konceptet har bl.a. været testet i 2021 i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi. I det pågældende samarbejde havde nabovennerne en kontaktperson i lokalpolitiet, som de kunne sparre med om indbrudsforebyggelse. Herudover kunne lokalpolitiet gøre brug af netværket af nabovenner, hvis politiet søgte oplysninger i forbindelse med efterforskning eller ønskede at sprede bestemte budskaber i nabolaget.  Politiet og parterne bag Nabovenner vil samarbejde om at udbrede konceptet med en lokal kontaktbetjent til flere af landets politikredse.

Øvrige tiltag mod indbrud gennemført i 2023

Registrering af stjålne varer på politi.dk

Politiet har i 2023 udviklet en ny selvbetjeningsløsning på politi.dk, der gør det muligt som borger at registrere stjålne genstande i forbindelse med anmeldelsen af et indbrudstyveri. Selvbetjeningsløsningen taler sammen med politiets it-systemer, så oplysningerne om stjålne genstande automatisk registreres i relevante systemer og dermed hurtigt og nemt stilles til rådighed for politiet til brug for bl.a. efterforskning.

Udvikling af digitalt kosterregister
Med Aftalen om finansloven for 2023 er der afsat 3,5 mio. kr. i 2023 og 1,0 mio. kr. årligt i 2024 til 2026 til forsikringsbranchen til udvikling af et digitalt register over stjålne genstande. Registeret skal være offentligt tilgængeligt og indeholde oplysninger om genstande, der er meldt stjålet. Det betyder, at det som forbruger vil blive nemmere at tjekke, om en vare er meldt stjålet, inden man trykker på køb-knappen. Registret udvikles i et samarbejde mellem bl.a. Justitsministeriet, Forsikring & Pension, Bo trygt-kampagnen og politiet.

Overblik over indbrud i Danmark fra 2018-2023

Antal anmeldelser

sigtelser

 

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top