Situationen i Syrien og Irak har forandret sig, siden den daværende regering indførte indrejse- og opholdsforbud i dele af landene. Terrororganisationen ISIL kontrollerer ikke længere territorium i Syrien og Irak. Dertil er der sket en ændring af tilstedeværelsen af vestlige fremmedkrigere. Derfor vil regeringen nu ophæve indrejse- og opholdsforbuddet i Irak og opdatere forbudszonen i Syrien.
Folketinget vedtog i juni 2016 et lovforslag, som gjorde det muligt at indføre indrejse- og opholdsforbud i visse områder i udlandet, hvor terrororganisationer er del af en væbnet konflikt. I september 2016 benyttede den daværende regering de nye regler og gjorde det forbudt at indrejse og opholde sig i udvalgte områder i Syrien og Irak, medmindre man har fået tilladelse af politiet. Set i lyset af at ISIL ikke længere kontrollerer territorium i Syrien og Irak vil regeringen nu ophæve forbuddet i Irak samt justere i de forbudsramte områder i Syrien. Personer, som allerede ulovligt har opholdt sig i de områder, der tidligere var forbudsramte, vil stadig kunne straffes.
Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:
”Fremmedkrigeres vanvittige tanker og handlinger er en reel trussel mod vores demokrati og sikkerhed – ikke blot i Danmark men i hele verden. Derfor skal myndighederne hele tiden sørge for at følge udviklingen, og vi skal tilpasse vores indsats, så vi bedst kan imødegå truslen.
ISIL kontrollerer ikke længere territorium i Syrien og Irak. Men der er stadig områder, hvor ISIL og andre militante islamistiske terrornetværk er til stede og nyder opbakning. På den baggrund vil vi justere i zonerne med indrejse- og opholdsforbud, så vi rammer fremmedkrigere, der hvor de søger til eller faktisk befinder sig og f.eks. benytter til ind- eller udrejse.”
Justitsministeriet har i samarbejde med Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet lagt op til en række justeringer af indrejse- og opholdsforbuddet.
Områder, som fremover vil være ramt af indrejse- og opholdsforbud:
- Idlib-provinsen (ny) og Dayr Az Zawr-provinsen i Syrien
De tidligere forbudsramte områder, hvor der fremover ikke vil være indrejse- og opholdsforbud:
- Al-Bab-distriktet i Aleppo-provinsen, al-Thawrah-distriktet og al-Raqqa-distriktet i Raqqa-provinsen i Syrien.
- Mosul-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak.
En bekendtgørelse om ændringerne i forbuddet er netop sendt i høring. Regeringen lægger op til, at justeringerne i de forbudsramte områder træder i kraft medio maj.
Personer, som ønsker tilladelse til at opholde sig i området, skal ansøge herom hos det lokale politi.
Baggrund: