Det er en klar prioritet for regeringen at sætte ind mod udenlandske tilrejsende, som slår lejr op på offentlige steder og skaber utryghed. Med en række nye initiativer sætter justitsministeren yderligere ind. Regeringen indførte allerede i april nye regler, som gør det nemmere for politiet at rydde lejrene.
Regeringen indførte den 1. april nye regler, som giver politiet mulighed for at sætte effektivt ind og rydde lejre. Københavns Politi har i år allerede ryddet over 25 lejre, sigtet adskillige personer, ligesom de første er blevet udvist af Danmark.
Men regeringen vil gøre endnu mere, og nu kommer justitsministeren med en række initiativer.
Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:
”Det skal stå fuldstændigt klart overfor de tilrejsende udlændinge, at de ikke skal slå lejr rundt omkring i vores offentlige parker og veje. Politiet har ryddet en lang række lejre med de nye regler, regeringen har indført. Samtidig sætter vi nu yderligere ind med flere stramninger, og der er ingen tvivl om, at vi i den kommende tid kommer til at gå lige til kanten af de regler, der er, for at sætte ind over for det her problem.”
De nye initiativer er:
Udvidelse af zoneforbuddet
Regeringen ønsker at styrke politiets eksisterende mulighed for at give et zoneforbud. Det handler for det første om at se på en udvidelse af zoneforbuddet, så det kan gælde større geografiske områder end i dag. For det andet ønsker regeringen at se på, om politiet også kan give et zoneforbud allerede første gang, udlændinge overtræder reglerne. I dag skal der flere overtrædelser til.
Fast-track ordning
Justitsministeriet vil nu sammen med udlændingemyndighederne undersøge muligheden for at etablere en fast track ordning sådan, at man umiddelbart kan få afprøvet, om personen overhovedet har et opholdsgrundlag her i Danmark. Samtidig vil regeringen arbejde for at sikre så effektiv udvisning, som overhovedet muligt.
Drøftelse på EU-niveau
Justitsministeren vil sammen med udlændinge- og integrationsministeren tage problemstillingen op overfor deres europæiske kollegaer. For det er et problem, som også kendes i vores nabolande.