Med en række nye initiativer vil justitsministeren og Red Barnet styrke indsatsen mod seksuelt krænkende materiale med børn. Der skal bl.a. sættes hårdere ind over for fremstilling, besiddelse og udbredelse af manipuleret seksuelt materiale med børn samt materiale, der udstiller børn på en seksualiserende måde.
Der er i løbet af de seneste år sket en markant stigning i antallet af sigtelser for besiddelse af seksuelt materiale af person under 18 år. Tal fra Rigspolitiet viser, at politiet i 2019 rejste 324 sigtelser. I 2023 blev der rejst 1.510 sigtelser. Det er over fire gange så mange sigtelser.
Regeringen og Red Barnet er enige om at styrke indsatsen mod seksuelt krænkende materiale med børn. Med inspiration fra bl.a. forslag fra Red Barnet og Digitalt Ansvar vil Justitsministeriet fremsætte et lovforslag, der skal:
- Skærpe kriminaliseringen af poseringsbilleder og -videoer af børn
- Skærpe kriminaliseringen af manipuleret seksuelt materiale med børn
- Tydeliggøre kriminaliseringen af billeder m.v. af børn sat i en seksualiserende kontekst
- Give politiet mulighed for at fremstille og dele uægte seksuelt materiale med personer under 18 år som led i agentvirksomhed
- Kriminalisere fremstilling af deepfake-pornografisk materiale med virkelige personer
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Jeg kan ikke gentage nok, hvor afskyelig og modbydelig en forbrydelse seksuelle overgreb mod børn er. Derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med Red Barnet nu kan præsentere flere initiativer i kampen mod seksuelt krænkende materiale med børn. Vi styrker også politiets arbejde, så endnu flere bagmænd kan blive stillet til regnskab for deres ækle forbrydelser. Børn skal være børn, og de skal aldrig seksualiseres eller udsættes for krænkelser og overgreb.
Generalsekretær for Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen siger:
– Vi er meget glade for og lettede over, at regeringen vil styrke indsatsen mod seksuelt krænkende materiale med børn markant. I Red Barnets AnmeldDet-tjeneste modtager vi dagligt billeder og videoer af børn, som helt tydeligt bliver krænket, og er produceret med det formål at skabe seksuelle associationer hos voksne. Lige nu ligger det voldsomme materiale frit tilgængeligt på nettet, uden at vi eller politiet kan få det fjernet og stoppe krænkelserne, fordi loven ikke beskytter børn godt nok. Sidste år kom vi med forslag til ændringer af straffeloven, og det er helt afgørende, at der nu sker noget.
Initiativerne kan læses her.
Alle initiativerne kræver lovændringer, og derfor forventer justitsminister Peter Hummelgaard at sende et lovforslag i høring i efteråret, som skal gennemføre initiativerne.
Det er forventningen, at loven vil kunne træde i kraft den 1. juli 2025.
Øvrige tiltag
Regeringen og Folketinget har tidligere bl.a. kriminaliseret grooming særskilt og strammet reglerne om sextortion. Desuden blev der i juni 2024 iværksat et arbejde med at implementere ansigtsgenkendelsesteknologi som et permanent værktøj for politiet i sager om seksuelt misbrug af børn. Politiet vurderer, at teknologien vil kunne medføre et markant kvalitetsløft i arbejdet med at identificere ofre for seksuelt misbrug og øge muligheden for opklaring af sager, herunder bidrage til en hurtigere identifikation af offeret og øge sandsynligheden for at stoppe igangværende overgreb og videre distribution af materiale.
Endvidere forventer regeringen senere i denne folketingssamling at fremsætte et lovforslag om udvidelse af kredsen af deltagere i det såkaldte ODIN (Operativt Dansk Informations- og efterretnings Netværk), der hører under National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). ODIN har bl.a. til formål at og bekæmpe fjernovergreb mod børn. Udvidelsen vil betyde, at NSK fremover vil få mulighed for at invitere f.eks. Red Barnet til at deltage i samarbejdet, herunder i forhold til drøftelser af generelle emner og konkrete sager om fjernovergreb mod børn.