Med den nye lov har ofre, der udsættes for terrorhandlinger i udlandet, retskrav på erstatning og godtgørelse i Danmark efter offererstatningsordningen. Loven træder i kraft den 1. januar 2024.
Ofre, der har været udsat for terror, er ramt for livet. Regeringen og et bredt folketingsflertal bestående af Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige ønsker derfor at skabe sikkerhed for, at ofre for terrorhandlinger begået i udlandet eller pårørende hertil har adgang til erstatning i Danmark.
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Terrorofre efterlades ofte med ar på sjælen. Derfor har vi et særligt ansvar for at sikre, at både terrorofre og deres pårørende har adgang til erstatning i Danmark, uanset hvor i verden terrorangrebet har fundet sted. Jeg er glad for, at vi med den nye lov skaber klarhed om, at terrorofre og deres pårørende har adgang til erstatning fra staten. Det bakker et bredt flertal i Folketinget glædeligvis også op om. Jeg vil i den forbindelse gerne sende en tak til SF for at have stillet beslutningsforslaget, som danner grundlag for den nye lov.
Indførelsen af den nye retskravsordning har givet anledning til overvejelser om, hvorvidt det i nogle tilfælde kan forekomme stødende, at den danske stat yder erstatning eller godtgørelse. Derfor indeholder loven en undtagelse til retskravsordningen, så Erstatningsnævnet for eksempel kan afslå en ansøgning, hvis der er rimelig grund til at antage, at skadelidte under opholdet i udlandet har tilsluttet sig en terrororganisation eller deltaget i en terrorhandling.
Læs lovteksten her.
Baggrund
- Den danske offererstatningslov indebærer, at staten træder til og yder erstatning, så offeret ikke selv skal indkræve beløbet fra gerningspersonen. Afgørelser om erstatning træffes af Erstatningsnævnet.
- Hidtil har det været sådan, at man som udgangspunkt ikke har ret til erstatning, hvis man bliver udsat for en forbrydelse uden for Danmark. Staten kan i stedet yde erstatning i særlige tilfælde, der altså beror på en konkret rimelighedsvurdering.
- Den nye lov følger op på beslutningsforslag nr. B 167 fra folketingsåret 2021-22, som blev fremsat af Socialistisk Folkeparti.
- Med vedtagelsen af loven indsættes der en ny bestemmelse om, at staten yder erstatning og godtgørelse for personskade, som forvoldes ved terror eller terrorlignende handlinger i udlandet. Det betyder, at der ikke længere vil skulle foretages en konkret rimelighedsvurdering, men at terrorofre og pårørende nu som udgangspunkt har et retskrav på offererstatning.
- Samtidig indsættes en undtagelse til det foreslåede retskrav. Undtagelsen skal dække tilfælde, hvor der er rimelig grund til at antage, at skadelidte under opholdet i udlandet har udvist en handlemåde, der er kriminaliseret i terrorbestemmelserne i straffelovens § 101 a eller §§ 114-114 j.
- Loven træder i kraft den 1. januar 2024.