Terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og den er skærpet inden for det i forvejen høje trusselniveau. Konflikten i Mellemøsten samt sidste års koranskændinger har haft betydning for det aktuelle trusselsbillede. Det er regeringens holdning, at det er nødvendigt med en robust og stærk indsats i grænseområdet, og derfor har regeringen i dag meddelt EU-Kommissionen, at Danmark opretholder grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode på seks måneder.
Det er myndighedernes vurdering, at terrortruslen mod Danmark fortsat er i niveauet alvorlig, men at betydningen af koranskændingerne i foråret og sommeren 2023 samt krigen mellem Israel og Hamas fortsat medvirker til at skærpe terrortruslen inden for det aktuelle niveau, og at det vil fortsætte i 2024. Derfor vurderer regeringen, at det er nødvendigt at opretholde grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode for at imødegå de trusler, Danmark står over for.
Regeringen besluttede i april 2023 at omlægge grænseindsatsen mod Tyskland. Det er samme grænseindsats, der nu opretholdes i en ny midlertidig periode, og det er politiets vurdering, at den nye planlægning og tilrettelæggelse af den samlede grænseindsats har styrket den kriminalitetsbekæmpende indsats i baglandet og samarbejdet på tværs af politikredsene væsentligt.
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Vi skal værne om danskernes tryghed og sikkerhed. Terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og det er regeringens vurdering, at det på den baggrund er nødvendigt at opretholde den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland. Samtidig har tyskerne indført grænsekontrol til alle nabolande for at beskytte Tyskland mod bl.a. islamistisk terror. Det sker efter flere angreb i Tyskland fra bl.a. asylansøgere. For blot et par dage siden meddelte Sverige, at de også genindfører grænsekontrol i en ny midlertidig periode.
Det vidner for mig om, at vi i Europa står i en alvorlig situation, hvor vi også bliver nødt til at tænke på, hvem vi åbner vores lands grænser for. Når det er sagt, er det samtidig vigtigt, at grænseindsatsen er tilrettelagt bedst muligt og til mindst muligt gene for almindelige borgere i grænselandet.
Danmark og Tyskland har desuden i går underskrevet en aftale, der gør det muligt for begge lande at udføre kontrol på tog fra det øjeblik, hvor togene krydser den nationale grænse. Dermed kan dansk politi fremover begynde kontrollen af togpassagererne, så snart toget krydser grænsen til Danmark. Tidligere har dansk politi først kunnet stå på og begynde kontrollen af et tog, når det ankom til den første station i Danmark. Aftalen giver på samme måde tysk politi mulighed for at rejse ind i Danmark med henblik på at begynde en kontrol af et tog i det øjeblik, hvor toget krydser grænsen til Tyskland. Aftalen kan læses her.
Styrket indsats ved grænsen til Sverige
Der har de seneste måneder været flere alvorlige episoder, som har involveret unge personer fra Sverige. Senest er to unge svenskere blevet sigtet efter straffelovens terrorparagraf i forbindelse med eksplosioner nær den israelske ambassade i Hellerup den 2. oktober 2024. Politiet har derfor i weekenden styrket indsatsen ved grænsen mod Sverige som led i en generelt styrket indsats mod grænseoverskridende kriminalitet.
Det betyder, at politiet er endnu mere til stede på bl.a. Øresundsbroen, ligesom flere biler, toge og færger, der ankommer fra Sverige, vil blive kontrolleret i den kommende tid. Der er tale om en midlertidig indsats, som løbende vil blive evalueret af politiet.
Samtidig er efterretningssamarbejdet mellem dansk og svensk politi blevet styrket. Politiet vurderer, at det mest effektive i den nuværende situation i forhold til Sverige er en målrettet og efterretningsbaseret tilgang. Det handler på nuværende tidspunkt om, at politiet skal have de rigtige informationer og på den baggrund kan stoppe relevante personer. Regeringen følger udviklingen i Sverige tæt, og politiet er klar til at styrke indsatsen ved Danmarks grænser yderligere med meget kort varsel, hvis det bliver nødvendigt.