Justitsminister Peter Hummelgaard og justitsministrene fra Sverige, Norge, Grønland og Færøerne mødtes i dag med repræsentanter fra Google, Meta, Snapchat og TikTok. Her præsenterede virksomhederne hver deres plan for, hvordan de vil komme kriminelles misbrug af deres tjenester til livs. Et lille skridt i den rigtige retning, men langt fra nok, siger justitsminister Peter Hummelgaard, der samtidig retter kritik mod Signal og Telegram, som ikke mødte op.
Dagens møde var en opfølgning på et møde i september i Sverige, hvor bl.a. justitsminister Peter Hummelgaard drøftede udfordringerne med misbrug af digitale tjenester til organiseret kriminalitet, herunder rekruttering af børn og unge, med Google, Meta, Snapchat og TikTok.
Under mødet opfordrede ministrene virksomhederne til at udarbejde konkrete handleplaner for, hvordan de vil komme problemerne til livs.
I dag præsenterede parterne så deres handleplaner på et møde i Justitsministeriet i København.
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Jeg er generelt meget kritisk over for den rolle, techgiganterne spiller i vores samfund. Vi bliver nødt til at udfordre den indflydelse, de her virksomheder har på – blandt andet – vores børn og unge.
Techgiganternes platforme skal selvsagt ikke fungere som arnested for dybt alvorlig kriminalitet. De oplæg, vi har hørt i dag, er et lille skridt i den rigtige retning. Men jeg savner i den grad mere konkret handling. For der skal simpelthen ryddes op på de her platforme. Sammen med mine nordiske kolleger har jeg derfor gjort det tydeligt, at vi forventer, at virksomhederne gør mere for at sikre deres platforme. Blandt andet ved at reagere hurtigere på anmeldelser, så uønsket indhold kan blive fjernet og i det hele taget ved at beskytte brugerne bedre mod uønsket indhold. Jeg forstår, at virksomhederne ønsker en tættere dialog med politiet for at kunne imødekomme politiets ønsker om at undgå bestemte former for materiale. Jeg vil gerne sørge for, at techgiganterne får mulighed for faste møder med politiet. Men så forventer jeg også at se handling.
Regeringen kommer i det hele taget til at gøre, hvad vi kan i Danmark, men det er i høj grad i EU, at kampen skal kæmpes. Dét spor bliver derfor også en af mine topprioriteter under det danske EU-formandskab næste år.
Branchen skal tage større ansvar
De nordiske justitsministre er efter dagens møde enige om, at der er behov for at gøre mere for at sikre, at sociale medier og krypterede beskedtjenester ikke fungerer som arnested for alvorlig kriminalitet.
Ministrene er enige om, at det i den forbindelse er helt afgørende, at branchen selv tager et større ansvar for at rydde op på deres platforme. Som led heri har Meta, Google, Snapchat og TikTok på mødet hver især præsenteret en handleplan for, hvordan de vil sikre dette.
Justitsministrene forventer, at de nævnte aktører nu vil arbejde videre med, hvordan de kan gøre mere for at sikre deres platforme, herunder ved:
- At videreudvikle brugen af indholdsmoderation med henblik på at forebygge og bekæmpe misbrug af digitale tjenester til organiseret kriminalitet, herunder ved at fjerne ulovligt indhold eller indhold, der strider mod platformenes egne retningslinjer
- At sikre, at det er nemt at anmelde ulovligt indhold, samt at sikre hurtige og passende reaktioner på anmeldelser med henblik på at fjerne ulovligt indhold eller indhold, der strider mod platformenes egne retningslinjer
- At indgå i et fortsat tæt og løbende samarbejde med de retshåndhævende myndigheder
- At gøre sig overvejelser om deres out-link-policies, så deres brugere ikke ledes videre til ulovligt indhold eller indhold, der strider mod platformenes egne retningslinjer
- At sikre algoritmer, der særligt beskytter mod, at brugere ledes videre til ulovligt indhold eller indhold, der strider mod platformenes egne retningslinjer
Justitsministrene bemærker endelig, at Telegram og Signal tillige var inviteret til dagens møde, og at deres manglende fremmøde illustrerer det betydelige problem, der er med at få disse tjenester til at samarbejde med myndighederne. Ministrene er enige om, at der er behov for at overveje, hvilke yderligere skridt der kan tages i forhold til tjenester, der ikke samarbejder.
Læs fælleserklæringen fra de nordiske justitsministre her.