Justitsministeriet har i dag truffet beslutning om ikke at imødekomme de japanske myndigheders anmodning om udlevering af Paul Watson til strafforfølgning i Japan. Beslutningen er truffet ud fra en samlet vurdering af omstændighederne i den konkrete sag.
De japanske myndigheder anmodede den 30. juli 2024 om udlevering af den amerikansk-canadiske statsborger Paul Watson med henblik på strafforfølgning i Japan for to forhold begået mod et japansk skib i Antarktis i februar 2010.
Udleveringsanmodningen er behandlet efter reglerne i den grønlandske udleveringslov, som opstiller en række betingelser, der skal være opfyldt, før en udlevering kan komme på tale. Det bemærkes, at der ikke er indgået en udleveringsaftale med Japan.
Rigsadvokaten og Grønlands Politi er hver især fremkommet med en udtalelse om sagens forhold til brug for Justitsministeriets beslutning. Det fremgår af udtalelserne, at myndighederne har vurderet, at betingelserne for udlevering efter den grønlandske udleveringslov er opfyldt.
I lyset af den samlede tid, som Paul Watson måtte forventes at ville være tilbageholdt, indtil en eventuel beslutning om udlevering ville kunne effektueres, sammenholdt med karakteren af de handlinger, der søges udleveret for, og det forhold at handlingerne ligger mere end 14 år tilbage i tid, anmodede Justitsministeriet den 27. november 2024 gennem Udenrigsministeriet bl.a. de japanske myndigheder om oplysninger om, hvorvidt den tid, som Paul Watson har været tilbageholdt i Grønland, vil blive fratrukket i en eventuel frihedsstraf, som Paul Watson måtte blive idømt i Japan for de omhandlede forhold.
Efterfølgende har der været korrespondance mellem Justitsministeriet og de japanske myndigheder herom. På baggrund af korrespondancen med de japanske myndigheder kan det efter Justitsministeriets vurdering ikke med den fornødne sikkerhed lægges til grund, at den tid, som Paul Watson har været tilbageholdt i Grønland, fuldt ud ville blive fratrukket i en eventuel frihedsstraf, som han måtte blive idømt i Japan.
Justitsministeriet har på den baggrund og i lyset af alderen og karakteren af de forhold, som udleveringsanmodningen vedrører, ud fra en samlet vurdering af sagen fundet, at anmodningen om udlevering ikke bør imødekommes, jf. udleveringslovens § 15, stk. 1.
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Justitsministeriet har i dag truffet beslutning om ikke at imødekomme Japans anmodning om udlevering af Paul Watson. Beslutningen er truffet ud fra en samlet vurdering af omstændighederne i den konkrete sag. Efter Justitsministeriets opfattelse har det i lyset af den samlede tid, som Paul Watson vil være tilbageholdt, indtil en eventuel beslutning om udlevering ville kunne effektueres, sammenholdt med forholdenes karakter, og at de ligger mere end 14 år tilbage i tid, været af central betydning at sikre, at den tid, som Paul Watson har været tilbageholdt i Grønland, vil blive fratrukket i en eventuel frihedsstraf, som han måtte blive idømt i Japan.
På baggrund af korrespondance med de japanske myndigheder herom kan det efter Justitsministeriets vurdering ikke med den fornødne sikkerhed lægges til grund, at dette vil være tilfældet.
Jeg vil imidlertid gerne gøre det helt klart, at denne beslutning ikke er udtryk for, at vi fra Danmarks side deler den bekymring, der i forhold til den konkrete sag i visse kredse er blevet rejst om det japanske retssystem og beskyttelsen af menneskerettighederne i Japan. Japan er et demokratisk retssamfund, som respekterer grundlæggende menneskerettigheder. Der har i øvrigt været en god og tæt dialog med de japanske myndigheder.
Paul Watson og hans forsvarer samt Grønlands Politi, på hvis anmodning Paul Watson hidtil har været tilbageholdt, er gjort bekendt med Justitsministeriets beslutning.