Justitsministeren vil give myndighederne bedre muligheder for at slå ned på forbudte bander | Justitsministeriet

Justitsminister Peter Hummelgaard sender i dag et lovforslag i høring, der skal gøre det nemmere at håndhæve et forbud mod at videreføre forbudte eller opløste foreninger. Med lovforslaget lægges der blandt andet op til at forbyde, at medlemmer af en forbudt eller opløste forening forsamler sig under dække af sociale aktiviteter, når disse for omverdenen fremstår som en videreførelse af foreningen. Det gælder både sociale arrangementer, der foregår i privat regi og i det offentlige rum. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. februar 2025.

Det skal være så svært som overhovedet muligt at være bandemedlem i Danmark.

Forbud mod og opløsning af en forening er et af de værktøjer, der kan være med til at stække banderne. Derfor skal det også have konsekvenser, når et forbud eller en opløsning ikke respekteres, og banden videreføres på trods heraf.

Det har vist sig, at det i praksis kan være vanskeligt at skelne mellem, hvornår der er tale om strafbar videreførelse af en forbudt eller opløst forening, og hvornår der alene er tale om sociale arrangementer, der ikke kan betragtes som videreførelse af en forbudt eller opløst forening. Det gælder ikke mindst, når der er tale om foreninger, som også forud for et forbud eller opløsningen har haft sociale arrangementer og samvær som en del af foreningens aktiviteter.

I et nyt lovforslag lægger justitsminister Peter Hummelgaard derfor som noget nyt op til at udvide anvendelsesområdet for straffelovens § 132 a, stk. 1, så også handlinger, der er egnet til at fremstå som videreførelse af en forbudt eller opløst forening, fremover vil være strafbare.

Det skal således ikke være muligt for medlemmer af en forbudt eller opløst forening at forsamle sig under dække af sociale aktiviteter, når disse for omverdenen fremstår som en videreførelse af foreningen. Uanset at det ikke måtte kunne konstateres, at aktiviteterne reelt er et led i videreførelsen af foreningens aktiviteter. Det gælder navnlig i tilfælde, hvor foreningen i øvrigt fortsat er aktiv på trods af forbuddet eller opløsningen.

Derudover lægges der op til, at det som det helt klare udgangspunkt vil skulle lægges til grund, at kriminelle handlinger er egnet til at fremstå som videreførelse af en forening, når personer, der har eller har haft tilknytning til foreningen, i fællesskab begår ny kriminalitet, og foreningen er foreløbigt forbudt eller opløst bland andet som følge af, at der som led i foreningens virksomhed er begået omfattende og alvorlig kriminalitet. Det gælder uanset, om kriminaliteten er ligeartet, og uanset om kriminaliteten bliver begået et sted, hvor foreningen havde sit sædvanlige ophold forud for forbuddet eller opløsningen.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

– Regeringens politik er meget klar på det her område: Bandernes uvæsen hører ikke hjemme i Danmark, og vi skal tage alle tænkelige redskaber i brug i kampen mod den organiserede kriminalitet. Nu lægger vi op til at udvide og styrke myndighedernes muligheder for at slå ned på ulovlige foreninger. Med det her lovforslag vil jeg gerne sende et meget klart signal til de bandekriminelle om, at hammeren nu falder endnu hårdere, hvis I bliver ved med at begå kriminalitet og dyrke det dårlige selskab. For det skal simpelthen ikke være sådan, at medlemmer af forbudte eller opløste foreninger kan samles under dække af sociale aktiviteter.

Læs lovforslaget her.

 

Baggrund

Efter straffelovens § 132 a, stk. 1, straffes den, der deltager i videreførelsen af en forening, efter at den foreløbig er forbudt af regeringen eller opløst ved dom, med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Rigsadvokaten har oplyst, at det i praksis i visse tilfælde har vist sig vanskeligt at løfte bevisbyrden for, at handlinger foretaget af medlemmer eller tidligere medlemmer af en forbudt eller opløst forening faktisk udgør videreførelse af foreningen, og at handlingerne ikke alene har karakter af f.eks. et socialt arrangement.

Det kan endvidere være vanskeligt at bevise, at ulovlige aktiviteter udgør en videreførelse af en forbudt eller opløst forening i tilfælde, hvor de pågældende ulovlige aktiviteter ikke kan dokumenteres at have en reel sammenhæng med de aktiviteter, der foregik i den forbudte eller opløste forening.

Justitsministeriet finder på den baggrund, at anvendelsesområdet for bestemmelsen har vist sig for snævert i forhold til myndighedernes mulighed for at håndhæve et foreløbigt forbud eller opløsning af en forening. Formålet med lovforslaget er derfor at udvide anvendelsesområdet af straffelovens § 132 a, stk. 1, sådan at det fremover vil være lettere for myndighederne at håndhæve et foreløbigt forbud eller opløsning af en forening.

Det foreslås, at straffelovens § 132 a, stk. 1, udvides til også at omfatte den, der handler på en måde, som er egnet til at fremstå som deltagelse i videreførelsen af en forening, der foreløbig er forbudt eller opløst ved dom. Med ændringen vil det således ikke længere være en betingelse for overtrædelse af bestemmelsen, at der med en handling reelt er tale om en videreførelse af foreningen.

 

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 29 63 25 39
Back to top