Justitsministeren har udpeget medlemmerne af et nyt og styrket Tilsyn med Efterretningstjenesterne, som blandt andet har fået nye kompetencer og nye opgaver. Tilsynet skal samtidig føre tilsyn på en ny måde.
I juni 2024 vedtog et bredt flertal i Folketinget ændringer af blandt andet PET-loven med det overordnede formål at styrke Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Lovændringerne indebærer blandt andet, at tilsynet har fået nye kompetencer og nye måder at arbejde på. Med den nye lovgivning, som trådte i kraft den 1. januar 2025, har tilsynet således fået mulighed for at føre bagudrettet legalitetskontrol med Politiets Efterretningstjenestes (PET) operative opgaver, og tilsynets adgang til oplysninger mv. hos PET er blevet udvidet.
Samtidig vil tilsynets kontrol med PET særligt skulle målrettes de dele af tjenestens virksomhed, som vurderes af størst betydning for fysiske og juridiske personer, og som på den baggrund må anses for at være mest centrale for tilliden til efterretningstjenesterne i en åben demokratisk retsstat.
Herudover fastsætter lovændringerne et tættere samarbejde mellem tilsynet og PET’s interne revision samt et tættere samarbejde mellem tilsynet og Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne, idet udvalget blandt andet har fået mulighed for i ekstraordinære situationer at anmode tilsynet om at undersøge konkrete sager.
For at sikre, at tilsynet samlet set besidder de nødvendige kompetencer til at kunne føre et effektivt tilsyn med efterretningstjenesterne, herunder med efterretningstjenesternes operative opgaver, er der med lovændringen endvidere sket en ændring af de kompetencer, som det forudsættes, at medlemmerne af tilsynet skal have.
Det drejer sig om indsigt i og erfaring med udenrigs-, sikkerheds- og efterretningsmæssige forhold, stærke juridiske kompetencer, erfaring med tilsynsvirksomhed i bredere forstand samt indsigt i og erfaring med efterretningsvirksomhed.
Lovændringerne indebærer, at der skal sammensættes et nyt og styrket Tilsyn med Efterretningstjenesterne.
Justitsministeren har efter forhandling med forsvarsministeren og efter drøftelse med Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne udpeget følgende som medlemmer af Tilsynet med Efterretningstjenesterne:
- Lars Bay Larsen, fhv. højesteretsdommer og vicepræsident ved EU-domstolen (formand)
- Gitte Lillelund Bech, selvstændig rådgiver i LillelundBech ApS
- Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier
- Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening
- Rasmus Blaabjerg, advokat og partner hos Civitas Advokater
Justitsminister Peter Hummelgaard siger:
– Vi har meget dygtige efterretningstjenester, som hver dag arbejder for danskernes sikkerhed. Vores efterretningstjenester er afhængige af, at deres arbejde og arbejdsmetoder ikke kompromitteres, og der er af den grund kun i begrænset omfang indsigt i deres arbejde. I et åbent demokrati som det danske er det derfor vigtigt med et stærkt og uafhængigt tilsyn, der kan sikre hensynet til den fornødne kontrol med efterretningstjenesterne. Det nye tilsyn får som noget nyt også til opgave at føre bagudrettet legalitetskontrol med PET’s operative opgaver. Det er derfor også afgørende, at tilsynets medlemmer besidder en bred forståelse af de opgaver, efterretningstjenesterne varetager, og de rammer, de opererer i. Sammensætningen af det nye tilsyn repræsenterer en bred række af væsentlige kompetencer, og jeg er tryg ved, at det nye tilsyn kan løfte den vigtige opgave, det er at sikre og bevare tilliden til tjenesterne ved at føre en effektiv kontrol.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
– Danmark står med det alvorligste trusselsbillede i mange år, hvor efterretningstjenesterne udfører et vigtigt arbejde. Det er et vilkår, at mange af efterretningstjenesternes opgaver må løses i dyb fortrolighed. Tjenesterne har derfor et særligt ansvar. Tilsynets arbejde bidrager til, at danskerne kan have tillid til, at efterretningstjenesterne udfører deres arbejde i overensstemmelse med loven. Det er selvfølgelig særligt vigtigt for mig som minister for vores udenrigs- og militære efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste. Jeg er glad for, at vi efter drøftelse med Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne har sikret en bred kompetencemæssig sammensætning af tilsynet. Jeg ser frem til et godt samarbejde de kommende år mellem tilsynet, Forsvarets Efterretningstjeneste og Forsvarsministeriet.
Det nye Tilsyn med Efterretningstjenesterne tiltræder med det samme. Det bemærkes i den forbindelse, at tilsynets kontrol føres bagudrettet, og at det nye tilsyn derfor også vil have kompetence til at føre tilsyn med forhold, herunder PET’s operative opgaver, forud for dets udpegning.
Baggrund
Lov nr. 666 af 11. juni 2024 om styrkelse af tilsynet med efterretningstjenesterne kan findes her.
Det fremgår af PET-lovens § 16, stk. 1, at tilsynet skal bestå af en formand og yderligere fire medlemmer, der udpeges af justitsministeren efter forhandling med forsvarsministeren. Udpegning af medlemmerne af tilsynet sker desuden efter drøftelse med Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne.
Det er forudsat i bemærkningerne til ændringen af PET-loven, at følgende kompetencer skal være repræsenteret i det nye tilsyn:
- Indsigt i og erfaring med udenrigs-, sikkerheds- og efterretningsmæssige forhold
- Stærke juridiske kompetencer
- Erfaring med tilsynsvirksomhed i bredere forstand
- Indsigt i og erfaring med efterretningsvirksomhed
Det fremgår videre af bemærkningerne til lovændringen, at der ved tilsynets sammensætning generelt skal lægges vægt på, at der sikres en bred sammensætning.
Det bemærkes, at Lars Bay Larsen, Gitte Lillelund Bech og Rasmus Blaabjerg er udpeget for en periode på fire år, mens Anne H. Steffensen og Pernille Knudsen er udpeget for en periode på to år. Dette for fremadrettet at skabe de bedste muligheder for kontinuitet i tilsynets arbejde i overensstemmelse med bemærkningerne til loven. Samtlige medlemmer har mulighed for genudpegning i yderligere fire år.