Justitsminister Søren Pape Poulsen nedsætter i dag officielt et ekspertpanel, der skal se nærmere på behandlingen af sager om voldtægt med fokus på, at ofre for voldtægt behandles bedst muligt. Samtidig er ministeren i gang med at indhente erfaringer om andre landes regler om voldtægt med henblik på at skærpe lovgivningen om voldtægt.
Indsatsen i sager om voldtægt skal styrkes, og ofrene for voldtægt skal have bedre forhold. Justitsministeren har derfor nedsat et ekspertpanel, der skal se nærmere på behandlingen af sager om voldtægt med fokus på, at ofre for voldtægt behandles bedst muligt.
Panelet skal helt konkret se på ofrenes vej gennem retssystemet, forebyggelse af voldtægt og overrepræsentationen af udlændinge som gerningspersoner i sager om voldtægt.
Panelets første møde er fredag d. 5. oktober, og panelet forventes at være nedsat frem til foråret 2019. Ofre for voldtægt vil løbende blive inddraget i panelets arbejde, da de vil give et særligt indblik i, hvordan man som offer oplever systemets håndtering af sager om voldtægt.
Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:
”Vi skal sætte alle gode kræfter ind for at gøre det bedre i sager om voldtægt. Derfor nedsætter jeg i dag officielt et ekspertpanel med fokus på, hvordan vi både i og på tværs af myndighederne kan blive bedre til at tage hånd om voldtægtsofre. Vi skylder ofrene at lytte til deres oplevelser med både politiet og retssystemet og lære af deres historier.”
For justitsministeren står det samtidigt klart, at lovgivningen om voldtægt skal skærpes. Han har derfor bedt sine embedsmænd om at undersøge, hvordan en række andre landes regler om voldtægt er udformet, og hvilken effekt ændringer i lovgivningen har haft.
Ministeren vil blandt andet se på, om der på baggrund af høringen kan indføres skærpede regler i forhold til samtykke, og det skal undersøges, om man kan sætte hårdere ind, hvis der f.eks. er tale om flere gerningsmænd, hvis der er meget store aldersforskelle, eller hvis offeret er bedøvet.
Justitsminister Søren Pape Poulsen siger:
”Der har på baggrund af nogle konkrete sager været rejst kritik af lovgivningen i medierne. Det kan jeg ikke sidde overhørig, og jeg vil derfor – bl.a. på baggrund af oplysninger fra andre lande – lave en grundig analyse af, hvordan lovgivningen kan skærpes, så vi beskytter voldtægtsofrene på den bedst mulige måde. Det er vigtigt for mig at finde den rette balance i lovgivningen, så en ændring også får en reel effekt ved domstolene.”
FAKTA:
Ekspertpanelet består af følgende personer og organisationer:
1. Amnesty International
2. Dannerstiftelsen.
3. Advokat Jytte Lindgård.
4. Center for Seksuelle Overgreb (CSO) på Rigshospitalet.
5. Professor Ask Elklit fra Syddansk Universitet
6. Landsforeningen af Forsvarsadvokater.
7. Psykolog Svend Aage Madsen
8. Afdelingschef Pernille Breinholdt Mikkelsen fra Justitsministeriet (formand)
Ekspertpanelet vil kunne inddrage øvrige relevante fagpersoner fra såvel myndigheder som interesseorganisationer til brug for behandling af konkrete problemstillinger i panelet vedrørende f.eks. forebyggelse, udlændinges overrepræsentation mv.
Panelet vil desuden have deltagelse af en repræsentant fra henholdsvis Rigspolitiet og Rigsadvokaten, ligesom Justitsministeriet vil forestå sekretariatsbistand til arbejdet.