Justitsministeren indleder forberedelserne til en ny aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi | Justitsministeriet

Justitsministeren tager i dag sammen med Folketingets Retsudvalg på det første af en række temamøder rundt i landet. Formålet er at belyse det aktuelle udfordringsbillede i politiet og anklagemyndigheden.

I december 2020 blev den daværende regering enig med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Nye Borgerlige om en flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden. I forlængelse af regeringsdannelsen i december 2022 blev Venstre og Moderaterne en del af forligskredsen. Aftalen er siden forlænget i 2024 og 2025 og udløber således ved udgangen af i år.

Regeringen indleder nu forberedelserne til forhandlingerne om en ny flerårsaftale for politiets og anklagemyndighedens økonomi fra 2026.

Justitsminister Peter Hummelgaard har derfor inviteret Retsudvalget på en række temamøder, der har til formål at belyse det aktuelle udfordringsbillede i politiet og anklagemyndigheden.

Det første af i alt tre temamøder finder sted i dag i Næstved.

 

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

Den seneste tids debat om politiets prioritering af sager har gjort stort indtryk på mig. Vi har meget dygtige retshåndhævende myndigheder i Danmark, der hver dag arbejder for at holde samfundet trygt og sikkert. Men det er ingen hemmelighed, at både politi og anklagemyndighed løber stærkt og dagligt skal foretage benhårde prioriteringer. Vores myndigheder er pressede. Blandt andet på grund af et komplekst og foranderligt kriminalitetsbillede. Derfor skal en ny flerårsaftale først og fremmest skabe et stærkt fundament for både politiet og anklagemyndigheden.

Selvom politiet og anklagemyndigheden over den seneste flerårsaftaleperiode har opnået langt størstedelen af de politiske målsætninger for straffesagsbehandlingen, som blev fastsat i aftalen, har myndighederne fortsat – på nogle områder – voksende sagsbeholdninger og lange sagsbehandlingstider. Derfor kommer vi på temamødet i dag også til at stille skarpt på straffesagsbehandlingen i politiet og anklagemyndigheden og den daglige prioritering af sager.

Om de kommende temamøder siger ministeren:

Sagsbehandlingen i politiet og hos anklagemyndigheden er fortsat præget af manuelle, ineffektive sagsgange og utilstrækkelig it-understøttelse. Jeg forventer derfor, at it-situationen også bliver et centralt tema.  Derudover har sikkerhedssituationen og trusselsbilledet mod Danmark ændret sig markant over de seneste år. Derfor kommer vi i forberedelserne til forhandlingerne også til at fokusere på sikkerhedssituationens betydning for myndighedernes kerneopgaver. Endelig stiller udviklingen i kriminalitetsbilledet – særligt i it-relateret økonomisk kriminalitet – nye krav til politiets og anklagemyndighedens kompetencer. Derfor kommer vi også til at drøfte, hvordan vi kan styrke både uddannelse og kompetencer, så vores dygtige myndigheder er bedre rustet til at matche et stadigt mere komplekst kriminalitetsbillede.

 

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 29 63 25 39
Back to top