Justitsminister Søren Pind har i dag formelt nedsat et ekspertudvalg, som skal overveje, om der er behov for at ændre den måde, som undersøgelseskommissioner gennemføres på. Højesteretsdommer Jens Peter Christensen bliver formand for udvalget.
Det er vigtigt for regeringen, at forhold i den offentlige forvaltning kan undersøges på en måde, som understøtter den demokratiske kontrol med og tilliden til forvaltningen. Regeringen ønsker derfor, at undersøgelser af den offentlige forvaltning skal gennemføres så hurtigt og effektivt som muligt under iagttagelse af de nødvendige retssikkerhedsmæssige garantier.
Der nedsættes derfor et udvalg, som har til opgave at foretage en erfaringsopsamling fra de otte undersøgelseskommissioner, der indtil videre har afsluttet deres arbejde, og at overveje, om der er behov for ændringer af denne undersøgelsesform.
Justitsminister Søren Pind siger:
”Undersøgelser af den offentlige forvaltning skal gennemføres så hurtigt og effektivt som muligt. Derfor har jeg nu nedsat et udvalg, som skal se på, hvordan den nuværende ordning med undersøgelseskommissioner fungerer. Jeg ser frem til at modtage udvalgets overvejelser.”
Udvalget har fået følgende sammensætning:
- Højesteretsdommer Jens Peter Christensen (formand).
- Professor Karsten Revsbech, Aarhus Universitet (sagkyndigt medlem)
- Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen, Aarhus Universitet (sagkyndigt medlem)
- Landsdommer Mikael Sjöberg (indstillet af Dommerforeningen)
- Advokat Pernille Backhausen (indstillet af Advokatrådet og Danske Advokater)
- Formand for Offentlige Chefer i Djøf Henning Thiesen (indstillet af Djøf)
- Juridisk kommitteret Christian Hesthaven (indstillet af Statsministeriet)
- Kommitteret Mogens Pedersen (indstillet af Finansministeriet)
- Afdelingschef Jens Teilberg Søndergaard (indstillet af Justitsministeriet)
Baggrund
Lov om undersøgelseskommissioner blev fremsat og vedtaget i 1999 af alle Folketingets partier. En undersøgelseskommission nedsættes til at gennemføre en undersøgelse af nærmere bestemte forhold af almenvigtig betydning. Det vil almindeligvis sige tilfælde, hvor Folketinget eller regeringen har behov for at få belyst forhold vedrørende den offentlige forvaltnings, herunder ministres, ageren i en given sag.
Med indførelsen af lov om undersøgelseskommissioner i 1999 – der blev fremsat og vedtaget af alle partier i Folketinget – var det forudsat, at der bør nedsættes en undersøgelseskommission, hvis der til brug for undersøgelsen og klarlæggelsen af et faktisk begivenhedsforløb med henblik på vurdering af ministres eller embedsmænds ansvar er behov for f.eks. at indhente redegørelser eller foretage afhøringer.
Regeringen har nu nedsat et udvalg, der skal samle op på de hidtidige erfaringer fra undersøgelseskommissionernes arbejde og overveje behovet for at ændre undersøgelsesformen og i givet fald udarbejde forslag hertil.
Udvalget skal så vidt muligt færdiggøre sit arbejde i løbet af foråret 2018, men vil blive anmodet om at afgive en deludtalelse om erfaringerne fra de hidtil gennemførte undersøgelseskommissioner.
Udvalgets kommissorium har været drøftet med Folketinget.