Justitsminister styrker indsatsen mod radikalisering i fængslerne | Justitsministeriet

Radikaliserede indsatte skal adskilles fra andre indsatte, og myndighedernes udveksling af oplysninger skal styrkes. Justitsminister Søren Pind vil med to lovforslag styrke indsatsen mod radikalisering i fængslerne.

Justitsminister Søren Pind har sendt to lovforslag i høring. Formålet med lovforslagene er at modvirke, at indsatte bliver radikaliserede under deres fængselsophold.

Justitsminister Søren Pind udtaler:

”Personer med radikaliserede overbevisninger udgør en reel trussel mod vores sikkerhed. Det er helt uacceptabelt, at indsatte i fængslerne rekrutterer deres medindsatte til ekstremistiske miljøer, når de afsoner en dom. Derfor skal vi sætte stærkere ind, så vi forhindrer, at indsatte med ekstremistiske holdninger kan påvirke medindsatte. Og vi skal gribe ind over for den enkelte, så snart der udvises tegn på radikalisering.

Helt konkret vil jeg i december måned fremsætte to lovforslag, så myndighederne lettere kan udveksle oplysninger, og de indsatte kan adskilles. Ved at adskille de radikaliserede indsatte fra indsatte, der er påvirkelige for radikalisering, og sikre myndighedernes udveksling af oplysninger, kan vi i højere grad forhindre, at fængslerne bliver steder, hvor ekstremistiske verdenssyn og radikaliserede overbevisninger spreder sig.”

Den tidligere regering besluttede i kølvandet på læringspunkterne fra terrorangrebet i København den 14. – 15. februar 2015 at evaluere indsatsen mod radikalisering og ekstremisme i fængslerne. Den evaluering er nu tilendebragt, og den viser, at der på visse områder er plads til forbedring. Det er blandt andet på den baggrund, at de to nye lovforslag sendes i høring og forventes fremsat i december måned. Samtidig peger evalueringen på en række yderligere initiativer mod radikalisering i fængslerne.

 

De to lovforslag

Det er vigtigt, at oplysninger om, at en person udviser tegn på radikalisering, deles mellem de relevante myndigheder. Derfor vil et kommende lovforslag indføre nye bestemmelser om udveksling af sådanne oplysninger og skabe større klarhed over, hvornår oplysningerne kan videregives.

Udover et styrket myndighedssamarbejde er det helt centralt at modvirke dannelsen af subkulturer i fængslerne, så radikaliserede synspunkter ikke bliver udbredt til flere indsatte. Med et andet lovforslag vil regeringen skabe hjemmel i loven til at sektionere radikaliserede indsatte i nye, mindre afdelinger, hvor mulighederne for at påvirke andre indsatte begrænses, og kontrollen forbedres.

Der er allerede indført forbedringer af nogle af procedurerne omkring radikaliserede personer i kriminalforsorgens regi. Et eksempel er de personundersøgelser, som kriminalforsorgen foretager af deres klienter. Det konkrete sagsforløb vedr. gerningsmanden viste ingen væsentlige problemer, men det har dog givet anledning til en præcisering af pligten til at følge op på eventuelle tegn på radikalisering.

Tidligere er retningslinjerne for prøveløsladelse også blevet indskærpet – læs pressemeddelelsen her.

 

Læs mere

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top