Fra 1. januar 2024 får politiet nye værktøjer i kampen mod organiseret narkotikakriminalitet i Pusher Street | Justitsministeriet

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, der fra den 1. januar 2024 giver politiet mulighed for at udpege målrettede skærpede strafzoner, hvor der skal være dobbeltstraf for handel med og besiddelse af ulovlige stoffer og for at overtræde såkaldte zoneforbud. Det betyder blandt andet, at både sælgere og købere af ulovlige stoffer kan se frem til markant hårdere straffe.

Pusher Street på Christiania har i årtier været arnested for åbenlys organiseret narkokriminalitet. Det er blandt andet kriminelle bandegrupperinger, der står bag handlen med ulovlige stoffer, som har ført vold, drab og utryghed med sig.

På den baggrund fremsatte justitsminister Peter Hummelgaard i november et lovforslag, der skal give politiet flere værktøjer i kampen mod den åbenlyse og systematiske handel med ulovlige stoffer.

Lovforslaget er i dag blevet vedtaget af Folketinget. Det betyder, at politiet allerede fra den 1. januar 2024 får mulighed for at udpege en målrettet skærpet strafzone i områder – som for eksempel Pusher Street på Christiania – hvor der foregår åbenlys og systematisk handel med ulovlige stoffer, så alle, der tager del i handlen, kan se frem til hårdere straffe.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

– Pusher Street, som vi kender den i dag, skal lukkes. Og det er afgørende, at vi fra politisk hold giver politiet de værktøjer, de har brug for, i kampen mod banderne og deres handel med ulovlige stoffer. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag har sikret endnu flere målrettede værktøjer i kampen mod de organiserede kriminelle. I det nye år påbegynder vi også implementeringen af den meget ambitiøse bandepakke, som regeringen blev enige med et bredt flertal af Folketinget om i november. Jeg vil gerne benytte lejligheden i dag til at viderebringe et budskab til både købere og sælgere af ulovlige stoffer: I er med til at holde gang i rockernes og bandernes kriminelle forretning og den brutale vold, der følger med. Det vil regeringen ikke acceptere.

Politidirektør i Københavns Politi Anne Tønnes siger:

– Vi er i politiet meget tilfredse med de netop vedtagne værktøjer i kampen mod den organiserede narkotikakriminalitet. Med helhedsplanen for Pusher Street kombineret med en stærk politioperativ indsats forventer vi nu at sætte ind på det sidste stræk mod en varig lukning af Pusher Street. De nye tiltag med bl.a. målrettede strafskærpelseszoner vil være redskaber som politiet kan anvende over for både købere og sælgere af ulovlige stoffer, og signalet er klart: De kriminelle, der er involveret i den organiserede hashhandel, skal vide, at de skal se sig om efter noget andet at lave – og køberne skal holde sig væk.

Om lovforslaget

  • Lovforslaget vil have mærkbare konsekvenser for både købere og sælgere af ulovlige stoffer. For eksempel vil købere af ulovlige stoffer som udgangspunkt skulle straffes med fængsel allerede anden gang, de tages i en overtrædelse i en målrettet skærpet strafzone. Ligesom bøden fordobles første gang, der sker en overtrædelse i zonen. Det betyder, at førstegangstilfælde af besiddelse af helt små mængder hash kan straffes med 4.000 kroner i stedet for 2.000 kroner, som det er i dag
  • Lovforslaget indeholder også et forslag om, at straffen for overtrædelse af administrative zoneforbud meddelt efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 5, skærpes, og at muligheden for varetægtsfængsling af personer, der sigtes for overtrædelse af et sådant zoneforbud, udvides. Det vil for eksempel betyde, at straffen for at overtræde et zoneforbud første gang fremover som udgangspunkt straffes med 14 dages ubetinget fængsel mod 7 dage i dag. Og straffen vil kunne fordobles yderligere, hvis overtrædelsen sker i en målrettet skærpet strafzone.

Læs lovforslaget her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top