Folketinget fjerner loft for godtgørelse til ofre for digitale krænkelser | Justitsministeriet

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget nye regler, som fjerner loftet over godtgørelser, så ofre fremover kan få et beløb for hver enkelt deling af krænkende materiale uanset antallet af gerningspersoner.

Digitalisering har skabt nye, hurtige måder at dele og udbrede materiale på. Det betyder også, at krænkende materiale kan spredes bredt og af rigtigt mange personer, som det eksempelvis var tilfældet i Umbrella-sagen. Når man som offer får delt en video, lydfil eller et billede af seksuel karakter, har man som udgangspunkt ret til tortgodtgørelse fra gerningspersonen. Indtil nu har der ikke været en særlig ordning for digitale seksuelle krænkelser, og det betyder, at der i retspraksis er fastsat et loft for godtgørelsen. Samtidig er nogle af de personer, der står bag krænkelserne, sluppet for at betale erstatning til ofret, fordi ”loftet” for godtgørelse var nået.

Regeringen fremsatte derfor tidligere på året et lovforslag, som bl.a. vil fjerne loftet for, hvor stor godtgørelse ofre kan modtage. Det betyder, at ofre – der af mange forskellige gerningspersoner bliver udsat for delinger af krænkende materiale – ikke længere vil blive mødt af en beløbsgrænse. Ligesom det er tilfældet i den fysiske verden, sikres det altså, at ofre i den digitale verden kan modtage godtgørelse for hver krænkelse, de har været udsat for.

Lovændringen er vedtaget af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne og Alternativet. Loven træder i kraft den 1. juli.

Justitsminister Mattias Tesfaye udtaler:

Da jeg var dreng, delte vi billeder af fodboldspillere med hinanden. Men nu ser vi desværre, at nogle deler nøgenbilleder og videoer af bekendte og klassekammerater. Jeg vil godt understrege meget tydeligt, at dette ikke er drengestreger. Det er dybt alvorligt. Man skal ikke undervurdere hvor krænkende og alvorligt det er for offeret. Hver eneste gang et privat billede eller en video af seksuel karakter bliver delt, sker der et nyt overgreb mod offeret.

Med dagens lovændring skærper vi indsatsen mod digitale seksuelle krænkelser – det skal ikke stille offeret ringere, at en krænkelse er sket digitalt. Det betyder meget for det enkelte offer at opleve anerkendelse af, at vedkommende har været udsat for en forbrydelse. Og ofte kan erstatningen være det plaster på såret, som gør, at man kan komme videre. Samtidig sikrer vi, at ingen gerningsmænd, slipper for at betale godtgørelse.

Baggrund om loven

Den digitale udvikling har givet anledning til en række udfordringer, særligt når der er mange gerningspersoner i det samme sagskompleks. Med lovændringen vil alle digitale seksuelle krænkelser, der er begået uafhængigt af hinanden, fremadrettet skulle vurderes selvstændigt. Denne løsning er med til at styrke retfærdigheden for ofrene. Tidligere har Højesteret vurderet, at man på et tidspunkt er kompenseret for den samlede tort, man har lidt. Dvs. hvis ens video, billede eller lydfil af seksuel karakter derefter bliver delt, kan man ikke få mere tortgodtgørelse for den skade, man har lidt. På den måde kan gerningspersoner slippe for at betale. Lovændringen sikrer, at offeret altid skal kunne få tortgodtgørelse, uanset hvor meget man i forvejen har fået tilkendt.

Læs hele loven her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top