Flere end 57000 danskere har været udsat for vold det seneste år | Justitsministeriet

En ny offerundersøgelse fra Justitsministeriet viser, at mellem 57.000 og 75.000 danskere i alderen 16 til 79 år har været udsat for vold inden for det seneste år. Mere end en tredjedel af respondenterne er ’meget bekymret’ eller ’en del bekymret’ for vold og anden kriminalitet i samfundet.

Slag, spark og hårde skub. Titusindvis af danskere oplever årligt at blive udsat for vold. I 2023 svarede 1,4 procent af de adspurgte i Justitsministeriets årlige offerundersøgelse, at de har været udsat for vold inden for det seneste år. Det svarer til mellem 57.000 og 75.000 personer i alderen 16 til 79 år, hvilket er på niveau med andelen i 2022 og de seneste ti år samlet set.

Justitsminister Peter Hummelgaard udtaler:

 ”Vold er en af de mest ødelæggende forbrydelser og det rene gift for sammenhængskraften i vores samfund. Vold skaber utryghed i de berørte lokalsamfund, og voldsmændenes afstumpede handlinger sætter ofte dybe spor i de enkelte ofre, der måske aldrig bliver sig selv igen. Derfor ser vi fra regeringens side med stor alvor på, at titusindvis af danskere fortsat bliver udsat for vold hvert eneste år. Det er alt for mange – det skal vi som samfund ikke acceptere.”

 Justitsministeren fortsætter:

 ”Regeringen vil derfor gennemføre en strafreform, der blandt andet sætter hårdere og mere konsekvent ind over for alvorlig personfarlig kriminalitet såsom vold og voldtægt. For det er afgørende for både det enkelte offer og for samfundet som helhed, at retsvæsnet reagerer med den fornødne alvor og hurtighed på alvorlig personfarlig kriminalitet. Vi skal som samfund tage tydeligt afstand fra voldsmanden og vise vores støtte til ofrene”.

Den nye offerundersøgelse viser desuden, at 53 procent af voldsofrene i 2023 har anmeldt volden til politiet, eller at politiet har fået kendskab til hændelsen på anden vis. Det er den højeste andel, der er målt i de 19 år, hvor undersøgelsen er gennemført. Herudover ses, at andelen, der angiver, at de er ”meget bekymret” eller ”en del bekymret” for vold og anden kriminalitet i samfundet, er faldet over årene, men det er dog fortsat mere end en tredjedel, som angiver dette.

Undersøgelsen belyser befolkningens udsathed for forskellige former for kriminalitet. Blandt andet tyveri og indbrud, hvor undersøgelsen indikerer, at befolkningens udsathed er faldet over de seneste 10 år samlet set. Derudover undersøges udsathed for hærværk og vold, herunder partnervold, psykisk vold, voldtægt, øvrige seksuelle krænkelser samt kriminalitet begået på internettet og anmeldelsestilbøjeligheden for de forskellige kriminalitetsformer.

Læs hele rapporten ”Udsathed for vold og andre former for kriminalitet. Offerundersøgelserne 2005-2023. Hovedtal” her.

Fakta

Justitsministeriet udarbejder hvert år offerundersøgelsen ”Udsathed for vold og andre former for kriminalitet”. I den seneste rapport for 2023 bliver resultaterne for de seneste 19 års undersøgelser opsummeret.

Det skal understreges, at det er befolkningens oplevelser, der måles, og at disse oplevelser ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med den juridiske afgrænsning af kriminalitet.

Offerundersøgelsen er udarbejdet af Justitsministeriet i samarbejde med Københavns Universitet og støttet af Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet.

Pressekontakt

Presse- og kommunikationsrådgiver
Mobil: 29 27 04 28
Back to top