Fire lovforslag strammer grebet om fremmedkrigere | Justitsministeriet

Folketinget

Regeringen skærper nu indsatsen mod fremmedkrigerne. Med ny lovgivning og høje strafferammer risikerer man fremover op til livstid for at tilslutte sig – og op til 16 år for at hverve eller opfordre til at tilslutte sig – fjendtlig væbnet styrke.

Fremmedkrigere risikerer fremover fængsel op til livstid for at tilslutte sig fjendtlig væbnet styrke, mens hvervning eller opfordring til at tilslutte sig fjendtlig væbnet styrke skal kunne udløse op til 16 års fængsel.

Samtidig skal de efterforskningsmæssige redskaber, som politi og efterretningstjeneste råder over, styrkes. Det mener justitsminister Søren Pind, som i dag har to lovforslag til førstebehandling i Folketinget for at imødegå truslen fra fremmedkrigere.

”Personer, der bor her i landet, skal være loyale over for Danmark. Vi skal ikke acceptere, at militante, ekstremistiske grupper har held til at rekruttere fremmedkrigere fra Danmark. Og når folk tilsidesætter deres loyalitet og vælger at gå i kamp under ekstremisternes flag, skal de være klar over, at de bliver holdt under skarpt opsyn, og at det får alvorlige konsekvenser, når de vender tilbage,” udtaler Søren Pind.

Det er PET’s vurdering, at personer, der vender hjem fra kampdeltagelse i Syrien og Irak, udgør en særlig terrortrussel mod Danmark. Derfor ønsker regeringen at stramme grebet om fremmedkrigere, der overvejer at rejse fra Danmark for at tilslutte sig væbnede konflikter i f.eks. Syrien og Irak.

Regeringen har derfor i alt fire lovforslag på programmet i denne folketingssamling rettet mod fremmedkrigere – heraf førstebehandles de to i dag. Lovforslagene har samlet set til formål bl.a. at skærpe konsekvensen over for dem, der rejser ud, og at styrke myndighedernes muligheder for at skaffe information om terrormistænktes færden.

Det ene lovforslag, der førstebehandles torsdag, lægger op til at ændre straffeloven, så det i alle tilfælde bliver betragtet som landsforræderi at tilslutte sig en fjendtlig væbnet styrke i f.eks. Syrien eller Irak. Det bliver samtidig forbudt at hverve eller offentligt tilskynde til at tilslutte sig en fjendtlig væbnet styrke.

Det andet lovforslag – PNR-forslaget – har til formål at give PET adgang til oplysninger om flypassagerer via SKATs toldregler, så tjenesten dermed kan få information om terrormistænkte personers rejse til og fra Danmark.

Læs lovforslag om ændring af straffeloven og lovforslag om PNR.

Læs regeringens lovprogram for folketingssamlingen 2015-16.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top