Rockere og bandemedlemmer, som vender ryggen til deres grupper, gør det hovedsageligt af hensyn til deres familie, og fordi de ønsker at komme ud af kriminalitet. De personer, som er med i exit-programmer, er motiverede og virker parate til at ændre deres liv og lægge banden bag sig. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor.
Hvad får medlemmer af bander eller rockergrupper til at forlade deres gruppe? Det har Justitsministeriets Forskningskontor undersøgt i en ny rapport om exit-forløb med rockere og bandemedlemmer.
Rapporten peger på, at det, som har størst betydning for beslutningen, er hensynet til familien, at bandemedlemmerne og rockerne vil ud af kriminalitet, at de er trætte af livsstilen, og at de ønsker et almindeligt liv med uddannelse, arbejde m.v.
Undersøgelsen peger samlet på, at personer, der indgår en exit-aftale med myndighederne, allerede når de underskriver aftalen, har fjernet sig markant fra den rocker- eller bandegruppering, de ønsker at forlade. De virker parate til at komme videre med et andet liv, hvilket afspejler sig i, at de har mange og ganske klare forestillinger om, hvad der har motiveret dem til forandring, og hvad de vil opnå.
Justitsminister Søren Pind siger:
”Det er interessant, at vi har en gruppe hårde bandemedlemmer og rockere, som gerne vil have hjælp til at få et helt almindeligt liv med familie, uddannelse og job, ligesom alle os andre. Det er positivt, at de rækker hånden ud til myndighederne for at ændre deres liv, og det er positivt både for samfundet og den enkelte, at vi også har mulighed for at hjælpe dem med denne forandring.”
Personerne i exit-programmerne bekymrer sig mest om, hvorvidt politiet fortsat vil opfatte og behandle dem som rockere og bandemedlemmer, og om de vil kunne få et arbejde. Størstedelen siger samtidig, at de ønsker hjælp til at finde arbejde, til at holde sig ude af kriminalitet, til at løse økonomiske problemer samt beskyttelse fra rocker- og bandemiljøet.
For at få lov til at forlade en gruppering har godt en tredjedel af rockerne og knap hvert femte bandemedlem i et exit-program skullet gøre noget, hovedsageligt betale penge.
Baggrund:
Rapporten er første del af en undersøgelse af de exit-aftaler, som politiet, kommunerne og kriminalforsorgen har indgået med rockere og bandemedlemmer i en forsøgsperiode i 2012 og i hele 2013-14. Baggrunden er den nationale rammemodel – ”En Vej Ud!” – der skal støtte og hjælpe rockere og bandemedlemmer til at forlade deres kriminelle miljø. Rammemodellen blev lanceret i 2011 af den daværende VK-regering.
90 rockere og bandemedlemmer i exit-programmer har svaret på spørgsmål i spørgeskemaundersøgelsen.
Læs rapporten: Exit-forløb med rockere og bandemedlemmer. Aftaler om exit under rammemodellen. 1. delrapport.
Læs den tidligere rapport: Exit-indsatser for rockere og bandemedlemmer: En kortlægning af tiltag under rammemodellen.
Læs mere om rammemodellen "En Vej Ud"
Læs Rigspolitiets rapport Rockere og Bander 2014