Der er færre unge kriminelle i dag end for få år siden, men en hård kerne af ungdomskriminelle består. Regeringen er derfor på vej med et udspil i forhold til de unge, som tegner sig for den mere alvorlige ungdomskriminalitet.
Unge under 21 år overtræder stadig sjældnere loven, og navnlig blandt de helt unge på mellem 15 og 17 år er der sket et markant fald i antallet af strafferetlige afgørelser.
Det viser den seneste opgørelse fra Justitsministeriets Forskningskontor.
I 2006 faldt 5.408 afgørelser for straffelovsovertrædelser begået af 15-17-årige, mens tallet i 2015 var faldet til 2.992. Det svarer til, at der for hver 1.000 15-17-årige var 28 strafferetlige afgørelser i 2006, mens tallet var 14 i 2015. Vurderet i forhold til årgangenes størrelse var der for eksempel 64 pct. færre afgørelser for vold i 2015 i forhold til 2006. Generelt er drenge mere kriminelle end piger, men forskellen er blevet mindre over årene.
Selvom unge i dag generelt begår mindre kriminalitet, er der dog en hård kerne af unge, som tegner sig for mere alvorlig kriminalitet. Regeringen vil senere på året præsentere et udspil, som skal som skal forbygge, at børn og unge begår omfattende og alvorlig kriminalitet.
”Det glæder mig, at færre unge vælger en kriminel løbebane, men vi har fortsat et problem med en lille hård kerne af unge, der begår grov kriminalitet. Det skaber utryghed og går ud over ofrene, og det skal vi gøre noget ved. Regeringen ønsker at gentænke indsatsen mod ungdomskriminalitet, så der sættes mere sammenhængende og konsekvent ind. Derfor er der nu sat 70 mio. kr. årligt af til at styrke indsatsen,” siger justitsminister Søren Pind.
Læs rapporten ”Kriminalitet og alder – udviklingen i strafferetlige afgørelser 2006-2015”.