Enigt Folketing giver politiet nye værktøjer i kampen mod antisemitisme | Justitsministeriet

Folketinget har i dag vedtaget lovændringer, som styrker bekæmpelsen af antisemitisme. Med lovændringerne får politiet bl.a. mulighed for i særlige tilfælde at aktivere strafskærpelser på 50 procent for hadforbrydelser. Lovændringerne træder i kraft den 1. marts 2025.

Siden Hamas’ terrorangreb mod Israel den 7. oktober 2023 er der sket en opblussen i antallet af antisemitiske hændelser. Der er bl.a. set eksempler på hadtale, hærværk og chikane rettet mod jøder i Danmark.

Med Aftale om en styrket indsats mod antisemitisme fra juni 2024 blev regeringen og alle Folketingets partier derfor enige om 12 initiativer i kampen mod antisemitisme.

Nu har et enigt Folketing vedtaget et lovforslag, som gennemfører de dele af aftalen, der kræver lovændring, og som bl.a. giver politiet nye værktøjer i kampen mod hadforbrydelser, herunder antisemitisme.

Politiet får således mulighed for at fastsætte skærpede strafperioder, hvis en hændelse efterfølges af en ekstraordinær udvikling i kriminalitetsbilledet for hadforbrydelser, ligesom politiet får mulighed for at udpege skærpede strafzoner, hvis en forestående begivenhed konkret forventes at ville medføre en ekstraordinær stigning i antallet af hadforbrydelser. Derudover styrkes politiets muligheder for at anvende redskaberne i TCO-forordningen til at få fjernet terrorrelateret online indhold.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

– Siden Hamas’ angreb på Israel i oktober 2023 er antisemitismen blevet en stadig større del af mange danske jøders hverdag. Det er fuldstændig uacceptabelt, og derfor skal det have mærkbare konsekvenser for dem, der begår vold og andre former for kriminalitet i hadets navn. Med strafskærpelserne sender vi nu et klart signal om, at vi ikke vil tolerere hadforbrydelser, som eksempelvis har et antisemitisk motiv. For alle jøder skal kunne færdes trygt i Danmark.         

Loven, som træder i kraft 1. marts 2025, indfører:

  • Hjemmel til, at Rigspolitiet kan fastsætte en nærmere bestemt tidsperiode (skærpet strafperiode), hvor straffen skærpes for hadforbrydelser, hvis en hændelse – som f.eks. Hamas’ terrorangreb i Israel den 7. oktober sidste år – efterfølges af en ekstraordinær udvikling i kriminalitetsbilledet for så vidt angår hadforbrydelser. Strafskærpelsen vil være på 50 procent.
  • Hjemmel til, at politiet forud for en forestående begivenhed, f.eks. et bestemt optog eller arrangement, for en nærmere bestemt tidsperiode kan udpege et afgrænset geografisk område (skærpet strafzone), hvor straffen skærpes for hadforbrydelser, hvis det konkret vurderes, at begivenheden vil medføre en ekstraordinær stigning i antallet af hadforbrydelser. Strafskærpelsen vil være på 50 procent.
  • Afskaffelse af det danske særkrav om forudgående retskendelse i TCO-loven, dog således at hostingtjenesteyderes særlige lette adgang til at få prøvet et påbud om fjernelse af terrorrelateret indhold ved en domstol videreføres. Det indebærer, at Rigspolitiet kan udstede påbud om fjernelse eller deaktivering af terrorrelateret online indhold efter TCO-forordningen uden forudgående retskendelse.

Aftale om en styrket indsats mod antisemitisme kan læses her.

Lovforslaget kan læses her.

Pressekontakt

For yderligere spørgsmål, kontakt pressevagten.
Back to top