Andelen af danskere, der bekymrer sig meget for vold og kriminalitet, ligger på det laveste niveau i 30 år. Det viser en ny rapport fra Justitsministeriet.
Aldrig har bekymringen for vold og kriminalitet fyldt så lidt for danskerne som i dag. Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, der kortlægger udviklingen siden 1985.
I 2014 var omkring hver fjerde dansker (25,7 pct.) meget bekymret for vold og kriminalitet. Det er det hidtil laveste niveau, siden man begyndte at lave målingen for 30 år siden. Til sammenligning gjaldt det mere end halvdelen af danskerne frem mod årtusindskiftet. Og i 1990’erne var helt op mod 60-70 pct. af danskerne meget bekymrede.
Kigger man på gruppen, der slet ikke bekymrer sig for vold og kriminalitet, var det i 2014 mere end hver femte dansker (20,6 pct.). Det er det hidtil højest målte niveau. I begyndelsen af 1990’erne var det under 5 pct., der slet ikke bekymrede sig for vold og kriminalitet.
Samtidig er der fald i flere former for kriminalitet, viser tal fra politiet. Eksempelvis modtog politiet i de tre første kvartaler af 2014 næsten 10 pct. færre anmeldelser for indbrud i private hjem sammenlignet med samme periode året før, mens antallet af anmeldte røverier faldt hele 28 pct.
Baggrund
- I 2014 var andelen af danskere, der bekymrer sig meget for vold og kriminalitet, den hidtil lavest målte med i alt 25,7 pct.
- Frem til 2010 har kun enkeltstående målinger vist, at mindre end 30 pct. har bekymret sig meget for vold og kriminalitet. I 2014 var det for første gang tilfældet ved alle fire kvartalsmålinger, og for første gang viste nogle af målingerne under 25 pct. meget bekymrede.
- I 2014 var andelen af personer, der slet ikke bekymrer sig om vold og kriminalitet, vokset til 20,6 pct., hvilket er den hidtil største andel.