Fagfolk med daglig kontakt til unge, der er i fare for at blive radikaliseret, skal uddannes til at forstå faresignaler i tide. Og forældrene og pårørende skal mere på banen. Det er en del af handlingsplanen mod radikalisering og ekstremisme, som netop er forhandlet på plads.
Regeringen og satspuljepartierne er i dag blevet enige om en styrket indsats mod radikalisering og ekstremisme. Den skal forebygge, at unge bliver radikaliseret og ender i ekstremistiske netværk, og den skal hjælpe med at få mennesker ud af ekstremisme.
Kampen mod radikalisering i Danmark går på to ben med både forebyggende initiativer og strafferetlige tiltag. Med aftalen sætter politikerne massivt ind for at undgå, at de unge i første omgang bliver påvirket af ekstremistisk propaganda f.eks. på de sociale medier. Den lokale SSP-konsulent, medarbejderen i det boligsociale område og gymnasielæreren skal rustes til at forstå, hvorfor unge bliver radikaliseret, og hvad de kan gøre ved det. De skal kunne læse bekymringstegn og adfærdsændringer hos en ung, der er på vej ud på et skråplan. I alt forventes det, at 3.000 fagfolk bliver opkvalificeret de næste fire år.
”Angrebet på Charlie Hebdo og andre forfærdelige angreb de seneste år understreger, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at unge ikke kommer derhen, hvor de er klar til at begå terror. Kun ved at vi griber tidligt ind, kan vi forebygge, at unge bliver suget ind i radikale miljøer. Bl.a. skal fagfolk i lokalsamfundene klædes langt bedre på. Det handler ikke om, at alle nu skal lege spioner og spotte terrorister. Men om at skabe en større forståelse for og opmærksomhed på unge, der fx begynder at opføre sig anderledes, for det kan være et signal om radikalisering,” siger socialminister Manu Sareen.
I kommunerne bliver det muligt at hente hjælp hos et landsdækkende mentorkorps, som kan være med til at få den unge på ret køl igen. Og de kommuner, der har særlige udfordringer, kan tilkalde et nationalt udrykningsteam med medarbejdere fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Socialstyrelsen.
Vi skal stoppe fødekæden til de ekstremistiske miljøer
Samtidig skal forældrene til unge i fare for at blive radikaliseret også inddrages. Der vil i højere grad blive samarbejdet med forældre og pårørende i bl.a. udsatte boligområder. Og fremover kan forældre, en bekymret fodboldtræner eller den gode ven også ringe til en national hotline, hvor de kan få rådgivning, hvis de er bekymrede.
”Hvis vi skal have bekæmpet ekstremismen, så er det fuldstændig afgørende, at vi får stoppet fødekæden. Det er derfor, vi nu sætter ind tidligere og sørger for, at alle folk rundt om de unge kommer på banen. Med den her aftale kan vi gøre endnu mere for at forebygge, at unge f.eks. rejser til Syrien, og vender tilbage trænet i at udføre et terrorangreb i Danmark,” siger socialminister Manu Sareen.
”Jeg er glad for, at vi nu er blevet enige om en fornuftig fordeling af midlerne. Og jeg er særligt tilfreds med, at der er blevet prioriteret midler til PET’s og kriminalforsorgens exitindsatser for at få folk ud af de radikaliserede miljøer. Vi skal stoppe fødekæden til de ekstremistiske miljøer, og vi skal sætte massivt ind for, at unge ikke bliver radikaliserede og ender med at tage ned for at deltage i konflikten i Syrien og Irak,” siger justitsminister Mette Frederiksen.