Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget det lovforslag, der skal gennemføre store dele af regeringens bandepakke IV. Det betyder blandt andet, at den såkaldte ”bandebestemmelse” i straffelovens § 81 a udvides, så der fremover kan idømmes dobbeltstraf for visse former for banderelateret økonomisk kriminalitet. Samtidig udvides rammerne for politiets efterforskning af sager om blandt andet grov hvidvask.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget et lovforslag, der indeholder en række stramninger af våbenlovgivningen. Et centralt tiltag i lovforslaget giver mulighed for at indføre en ordning, hvor der kan føres bedre kontrol med tildeling af våbentilladelser til personer med psykiske lidelser.

Onsdag den 1. maj 2024 træder en forsøgsordning i kraft, der giver kommunerne mulighed for at anvende tryghedsvagter som supplement til politiets arbejde med at opretholde ro og orden i det offentlige rum. Forsøgsordningen, der sidste år blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, skal løbe i tre år.

Den nyeste udgave af Justitsministeriet Tryghedsundersøgelse viser, at der fortsat er høj tillid til politiet blandt borgerne. Således har knap ni ud af 10 borgere angivet, at de har tillid til, at politiet vil hjælpe dem, hvis de har brug for det. Justitsminister Peter Hummelgaard glæder sig over den høje tillid til dansk politi.

I dag førstebehandles det lovforslag, som skal implementere store dele af regeringens bandepakke. Folketinget skal blandt andet tage stilling til nye tiltag som hårdere straffe for ulovlig besiddelse af kniv, et nyt kontaktforbud for bandemedlemmer, et nyt rejseforbud og til muligheden for at gøre det ulovligt for kriminelle at foretage handlinger, der er egnede til at involvere børn og unge i kriminalitet. Hvis lovforslaget vedtages, vil tiltagene træde i kraft allerede inden sommerferien.

Back to top