Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Ingen bagmænd er nogensinde blevet dømt for menneskehandel til tvangsarbejde. I dag har et enigt Folketing derfor vedtaget en ny lov med en selvstændig bestemmelse om menneskeudnyttelse, så flere bagmænd kan blive straffet. Loven træder i kraft den 1. juni 2022.

Det skal være en tryg oplevelse at vidne i en straffesag, og ofre for kriminalitet skal mødes med forståelse og støtte. Derfor nedsatte den foregående justitsminister i december 2021 et offer- og vidnepanel, som har til opgave at undersøge mulighederne for at styrke ofres og vidners beskyttelse og tryghed i mødet med retssystemet. Panelet har nu afleveret sin første afrapportering.

Der skal ikke herske tvivl om, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige for de involverede parter. Justitsminister Mattias Tesfaye sender derfor i dag et lovforslag i høring, som vil indføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse i Grønland.

Justitsministeren fremsætter i dag et lovforslag, der har til formål at gennemføre store dele af flerårsaftalen for kriminalforsorgen. Lovforslaget varsler bl.a. et opgør med de indsatte, der overfalder fængselspersonalet og bryder spillereglerne i fængsler og arrester. Derudover sættes hårdt ind over for de dømte, der ikke møder op til afsoning.

Justitsministeren har nu underskrevet den traktat, der sætter rammerne for, at Danmark kan leje 300 fængselspladser i Gjilan-fængslet i Kosovo til brug for udvisningsdømte kriminelle. Traktaten er en udmøntning af den hensigtserklæring, som blev underskrevet af Kosovo og Danmark tilbage i december 2021.

Andelen af personer, der oplever at blive udsat for voldtægt eller forsøg herpå, var i 2021 på det højeste niveau, der er målt i Justitsministeriets årlige offerundersøgelse nogensinde. Målingen af udsathed for voldtægt blev første gang foretaget i 2008. Stigningen kan være relateret til samtykkelovgivningen, der trådte i kraft 1. januar 2021.

Back to top