Pressemeddelelser | Justitsministeriet

Justitsministeriets Forskningskontor har gennemgået en række forskningsstudier, som viser, at straf kan have forskellig betydning, alt efter om perspektivet er offerets, gerningsmandens eller befolkningens. Fx kan større polititilstedeværelse og visse strafskærpelser afholde personer fra at bryde loven. Ofrene tillægger desuden det, at gerningspersonen idømmes en straf, betydning.

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten blevet enige om en præcisering af forbuddet mod at etablere eller opholde sig i utryghedsskabende lejre. Aftalen er en udmøntning af forståelsespapiret og skal tydeliggøre, at der fremover kun skal sættes ind mod permanente lejre, der skaber utryghed.

Ytringsfriheden i Danmark har overordnet gode forhold, men der er alligevel behov for løbende at værne om den. Det mener Ytringsfrihedskommissionen, som har brugt de seneste to år på at evaluere og beskrive ytringsfrihedens rammer og vilkår i Danmark.

Biografture, gudstjenester og koncerter fra bilerne. Under covid-19-epidemien har danskerne fundet på nye måder at mødes og underholdes. Fremover skal drive in-arrangementer godkendes af politiet, så smittefare kan undgås, og politiet kan sikre ro og orden. Tidligere skulle politiet alene give tilladelse til drive-in arrangementer, der karakteriseres som en forlystelse.

Kriminalforsorgen er markant udfordret med mange indsatte, for lidt plads og for få ansatte. Derfor har regeringen nu afsat en merbevilling på 81,5 mio. kr. i 2020 til kriminalforsorgen. Merbevillingen skal være med til at sikre, at fængslerne fortsat kan drives med mange indsatte, og at der kan etableres flere fængselspladser i år, som kan gøre arbejdsforholdene bedre for de ansatte.

Justitsministeren vil have undersøgt, om de nuværende regler sikrer, at alle har adgang til at få hjælp eller juridisk bistand i retssystemet. Justitsministeren nedsætter derfor et lovforberedende udvalg, der skal se på fri proces og retshjælp.

EU vedtog sidste år tre direktiver, der skal ensrette og modernisere reglerne om forbrugerbeskyttelse i EU. Med direktiverne føres de forbrugerretlige regler ind i den digitale tidsalder, så der f.eks. kommer klare regler for køb af apps og intelligente køleskabe samt brug af sociale medier. For at sikre, at reglerne bliver så effektive som muligt og gennemføres på den bedst mulige måde i Danmark, nedsætter justitsminister Nick Hækkerup nu et udvalg med en bred kreds af interessenter på området.

Back to top