Indlæg bragt i Børsen den 17. december 2024 af Peter Hummelgaard (S) og Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd
Oksemørbrad, dyre vine og kasser med chokoladebarer. Det er nogle af de varer, som dagligt forsvinder ned fra hylderne i danske butikker. Varerne bliver ikke bare stjålet. De ender også ofte som hælervarer, bl.a. på sociale mediers salgsplatforme.
Antallet af anmeldte butikstyverier er steget voldsomt i de seneste år, og det er ikke småpenge, tyvene stjæler for.
Eksempelvis blev tre rumænske statsborgere i september måned anholdt ved en Netto i Herning. I bilen, som de formodede butikstyve kørte i, fandt Politiet varer for ca. 10.000 kr., som svarede til det, der var meldt stjålet fra Netto-forretningen.
Derudover fandt betjentene øvrige tyvekoster til en værdi af 2500 kr.
Vi ser med stor bekymring på udviklingen. Butikstyveri skaber ikke bare økonomiske tab for butiksejere; det skaber også utryghed for de medarbejdere og kunder, der har deres daglige gang i butikken.
I Danmark skal det være trygt og attraktivt at drive en købmandsbutik eller et supermarked – ikke en kamp mod urimelige tab og konstante trusler fra tyveri.
Kampen mod butikstyve er derfor vigtig, og sigtelsesprocenten i anmeldelser af butikstyveri ligger generelt højt på tværs af landet.
I de fleste politikredse bliver en gerningsperson sigtet i over 90 pct. af de anmeldte butikstyverier. Men omkostningerne ved butikstyveri er stadig store – både økonomisk og menneskeligt – og vi kan hjælpe både Politiet og butikkerne ved at sætte endnu hårdere ind over for butikstyveriet.
Vi ønsker at hæve bødestraffen for butikstyveri og hæleri i både førstegangstilfælde og i gentagelsestilfælde. Første gang en person bliver taget for butikstyveri, vil bøden som udgangspunkt være mindst 1000 kr. Det er en fordobling i forhold til udgangspunktet i dag. Samtidig vil vi sikre, at bøden for butikstyveri altid overstiger værdien af det stjålne. For det skal kunne mærkes, hvis man bliver taget for butikstyveri eller hæleri.
Derudover skal der sættes ind over for tyvebandernes hærgen. Politiet foretager løbende kriminalitetskontroller i de grænsenære områder for at pågribe omrejsende kriminelle, der f.eks. har begået butikstyveri. Siden 2022 er indsatsen blevet styrket med ca. syv årsværk, og med finansloven for 2025 er det besluttet at holde presset på tyvebanderne og forlænge den styrkede indsats i hele 2025.
De Samvirkende Købmænd har derudover præsenteret en række forslag til yderligere tiltag, som vi er ved at se på i fællesskab. For vi skal stoppe de respektløse butikstyverier. I sidste ende er det os alle, der betaler prisen.