Ny bandepakke: Bander bag tremmer

Danskerne skal kunne færdes på gaden uden frygt for at blive fanget i rocker- og bandegruppers skyderier. Flest muligt rockere og bandemedlemmer skal bag tremmer, og presset på rockerne og banderne skal øges. Med 28 initiativer sætter regeringen endnu stærkere ind mod rocker- og bandekriminalitet.

Det forgangne år bar tydeligt præg af konflikt i rocker- og bandemiljøet. Med mere end en tredobling i antallet af rocker- og banderelaterede skudepisoder i det offentlige rum fra 2015 til 2016 har lovlydige borgeres liv og helbred gentagne gange været bragt i fare.

Vi skal ikke acceptere, at rockere og bander med rå og hensynsløs kriminalitet skaber utryghed i gaderne. Derfor præsenterer regeringen nu 28 initiativer i en ny bandepakke under overskriften Bander bag tremmer.

 Justitsminister Søren Pape Poulsen udtaler:

”Når tilfældige borgere bliver ramt af skud på gaden, og naboer til rockerborge ikke tør bevæge sig ud om aftenen, må vi som civiliseret samfund sige klart fra.

Borgerne skal være trygge overalt, hvor de færdes, og banderne skal bag tremmer. Man skal tydeligt mærke, at der er døre, der bliver lukket i, når man vælger at blive rocker eller bandemedlem. Vi sætter bredt ind med hårdere straffe og kraftig indskrænkning af prøveløsladelse. Samtidig skal rockere og bandemedlemmer efter afsoning som noget helt nyt kunne få forbud mod at opholde sig i det område, hvor de tidligere har begået kriminalitet.”

Flere af initiativerne adresserer den utryghed, som skyderier i det offentlige rum forårsager. Regeringen foreslår at øge straffen markant for skyderi i det offentlige rum. Med øget sikkerhed i skytteforeninger og fokus på våbenejeres opvaring af våben bliver der sat ind mod tilgangen af våben til rocker- og bandemiljøet.

Antallet af kriminelle rockere og bandemedlemmer på fri fod i Danmark skal holdes så langt nede som muligt. Derfor skal de rockere og bandemedlemmer, der har begået kriminalitet i tilknytning til en bandekonflikt, og som ikke er indstillede på at forlade de kriminelle miljøer, holdes i fængsel så længe som muligt. De skal kun have mulighed for prøveløsladelse, hvis de oprigtigt indgår i et exit-forløb og forlader det kriminelle spor.

"Man skal tydeligt mærke, at der er døre, der bliver lukket i, når man vælger at blive rocker eller bandemedlem"

Endelig skal politiet have flere redskaber til at presse rocker- og bandegrupperingerne. De skal have bedre muligheder for at lukke en rockerborg, og der skal sættes ind over for rockere og bandemedlemmers misbrug af sociale ydelser til at føre en ekstravagant livsstil. Samtidig skal politiet have flere muskler med tilførsel af 25 specialiserede analytikere til politiets operative indsats på rocker- og bandeområdet.

 

Læs Bander bag tremmer – 28 initiativer mod rocker- og bandekriminalitet

Læs justitsminister Søren Pape Poulsens tale ved pressemødet den 27. januar 2017 (det talte ord gælder)

Kontakt

Journalister kan for yderligere oplysninger kontakte:

Presserådgiver Anne Rosa Simonsen, ars@jm.dk, tlf. 2060 3352.