En jernnæve til rockere og bandemedlemmer

Debatindlæg af justitsminister Søren Pape Poulsen bragt i Viborg Stifts Folkeblad, Herning Folkeblad og Midtjyllands Avis den 2, 3 og 4 april 2017.

 

54 gange er der i 2016 blevet skudt i det offentlige rum i tilknytning til rocker-og bandekonflikter.

Det er 54 gange for meget.

Det påvirker os alle sammen og har særligt store konsekvenser ude i lokalsamfundene, når uskyldige borgere udsættes for fare på grund af rockeres og bandemedlemmers hensynsløse adfærd.

Vi oplevede det, da der en tirsdag aften i december blev kastet en håndgranat mod en rockerborg midt i et af Hernings rolige villakvarterer.

Og det kunne have ført til et tragisk dødsfald, da en uskyldig kvinde i centrum af Lyngby havnede midt i krydsilden i et bandeopgør og blev ramt af et skud i brystet. Sådan noget påvirker os alle sammen dybt.

Det kan og vil jeg som landets justitsminister ikke acceptere.

Derfor er det med en stor portion tilfredshed, at jeg for nyligt præsenterede en ny rocker-og bandepakke » Bander bag tremmer « . Pakken er vedtaget med et bredt politisk flertal, og med 35 initiativer sætter vi hårdt ind over for den rå bandekriminalitet.

Jeg er glad for have et flertal bag mig, så vi nu hurtigt kan få sat handling bag ordene og lægge et massivt pres på rockere og bandemedlemmer.

Kriminelle rockere og bandemedlemmer skal begrænses i deres adgang til at vende tilbage til de områder, som de har belastet med deres kriminalitet. Med bandepakken skaber vi derfor mulighed for, at personer, som dømmes for rocker-eller bandekriminalitet, også kan idømmes et forbud mod at opholde sig i bestemte områder. Ved at forhindre rockere og bandemedlemmer i at fortsætte deres kriminelle adfærd i de vante miljøer er vi med til at sikre, at vores boligområder fortsat er trygge.

Vi sætter også ind over for systematisk eller organiseret afpresning ved at forhøje strafferammen med en tredjedel. Det vil ramme rockere og bandemedlemmer, der f. eks. opkræver beskyttelsespenge fra den lokale kioskejer Med de nye tiltag sætter vi hårdt mod hårdt over for bandemedlemmernes hensynsløse kriminalitet, og samtidig sender vi et klart signal til danskerne om, at vi med denne bandepakke vil gøre Danmark til et mere sikkert og trygt land.

For tryghed er og bliver forudsætningen for et stabilt samfund og for, at enhver kan udleve sin personlige frihed.

For mig handler det derfor grundlæggende om én ting: At sikre trygheden for helt almindelige danskere.

Med den her pakke sætter vi nu ind med stærke værktøjer, som strammer grebet om rockernes og bandernes rå kriminalitet og utryghedsskabende adfærd.

Pakken er vedtaget med et bredt politisk flertal, og med 35 initiativer sætter vi hårdt ind over for den rå bandekriminalitet.