Derfor er parallelsamfund et problem for alle danskere

Debatindlæg af justitsminister Søren Pape Poulsen bragt i Fyens Stiftstidende den 16. oktober 2017. 

 

Kampen mod parallelsamfund og ghettoer er en af de vigtigste politiske kampe de kommende år. Når grupper i Danmark ikke ser sig selv som en del af det omgivende samfund, udfordrer det de grundlæggende værdier, som får vores samfund til at hænge sammen.

Der findes steder i Danmark, hvor helt unge piger og drenge udsættes for heftig social kontrol. Der findes steder, hvor det religiøse ikke er en privat sag, men påduttes andre. Der findes boligområder, hvor alt for mange ikke taler flydende dansk. Steder, hvor det at deltage på arbejdsmarkedet er er fremmed for alt, alt for mange. Og steder, hvor bandegrupperinger forpester tilværelsen for almindelige mennesker.

Bandekrigen har de seneste måneder sat en ubehageligt tyk streg under nogle af de massive problemer, der udspringer af parallelsamfund.

Nu er tiden kommet til, at vi tager hånd om et af de bagvedliggende problemer og skærper kursen over for parallelsamfundene. Det skal vi gøre uden berøringsangst eller frygt for, om vi nu går for hårdt til værks. For der er desværre steder i Danmark, hvor der findes holdninger og værdier, som ikke er forenelige med resten af vores samfund. Værdier, normer og skikke, der ligger uendeligt langt fra vores åbne demokrati. Det er fuldstændigt uholdbart. Parallelsamfund udfordrer en af de helt grundlæggende værdier, der får vores samfund til at hænge sammen, nemlig tilliden. Tilliden til, at vi alle som borgere i det her land spiller efter de samme regler. Det skal vi have gjort op med. Ellers risikerer vi, at Danmark knækker i to.

Og så er vores særlige danske sammenhold forsvundet.

Vi skal være stærke i vores tro på, at vi har et samfund med nogle grundlæggende værdier, som er værd at kæmpe hårdt for at bevare. I regeringen har vi allerede sat en række tiltag i gang. Der er afsat ressourcer til bekæmpelse af radikalisering og til forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol. Tiltag, der hver især har været vigtige skridt i den rigtige retning. Men hvis vi skal videre, er der behov for en større sammenhængende politisk indsats.

Den er jeg meget glad for, at vi nu i regeringen er i gang med. Vi må tage skrappe midler i brug over for dem, der ikke vil være en del af fællesskabet. Vi skal kunne tale åbent om, at parallelsamfund skader Danmark. Og at det er en udfordring, når kulturer mødes. Ellers får vi aldrig gjort op med årtiers fejlslagne integrationsindsats.

Jeg glæder mig til, at vi fra regeringens side kan præsentere en samlet indsats mod parallelsamfund. Men det kan ikke løses af os politikere alene.

Sammen skal vi sige fra over for parallelsamfundene. Sammen skal vi vende udviklingen, så vi får et Danmark i balance.