De første hundrede dage som landets justitsminister

Debatindlæg af justitsminister Søren Pape Poulsen bragt i Midtjyllands Avis den 24 marts 2017.

 

Jeg vil gerne starte dette indlæg med at skrue tiden lidt over 100 dage tilbage. Det var en mandag i november, som for de fleste er starten på en ny uge. For mit vedkommende var det starten på et nyt kapitel i mit politiske liv. Jeg tiltrådte som landets nye justitsminister, hvilket var en helt fantastisk oplevelse. Det er jo kernekonservativ politik at ville sikre lov og orden.

Her godt fire måneder efter mandagen i november kan jeg se tilbage på en begivenhedsrig og udfordrende tid med tryk på tryghed. For der findes næsten ikke noget vigtigere for mig end, at man som dansker kan føle sig tryg. I sin opvækst, i sit hjem og når man bevæger sig ud i offentligheden.

Desværre møder den danske tryghed i disse tider modstand fra rå og hensynsløse kræfter. Det gælder bl.a. rockergrupper og bander, som spreder frygt i vores lokalsamfund. Og det gælder hensynsløse indbrudstyve, der bryder ind og frarøver os den grundlæggende tryghed, hjemmets fire vægge symboliserer.

For mig var det derfor vigtigt at sætte hårdt mod hårdt med en række initiativer på netop disse områder. En ny indbrudspakke skal mindske risikoen for indbrud. Vi har også spillet ud med en ny rocker- og bandepakke, som på nuværende tidspunkt er under forhandling. Den vil blandt andet hæve straffen for skyderi i det offentlige rum og forbyde dømte rockere og bandemedlemmer at vende tilbage til det område, de har begået kriminalitet i.

I den kommende tid vil jeg have fokus på at få unge kriminelle på ret køl. Vi skal sørge for, at alle børn og unge får de bedst mulige betingelser for ikke at ende i kriminalitet.  Som tidligere SSP-lærer i Bjerringbro har jeg selv oplevet børn kæmpe med en tung social bagage og et underskud af rollemodeller. Derfor kigger vi i øjeblikket nærmere på en ungdomskriminalitetspakke, som skal sende vores unge væk fra den kriminelle løbebane, og i stedet sikre dem en lysere vej i livet. Vi skal give dem en kærlig, men konsekvent hånd.

Jeg ser allerede nu frem til flere hundrede dage som landets justitsminister, hvor jeg kan forsætte kursen med en håndfast retspolitik, der tager et jerngreb om dem, der udøver utryghedsskabende adfærd i samfundet.

I min verden skal det være trygt at være lovlydig, og utrygt at være kriminel.